Održana Vinistra, najveći hrvatski vinski sajam

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 10.5.2022. 10:57:37
Održana Vinistra, najveći hrvatski vinski sajam

Foto: Marko Čolić

Na 28. Vinistri u Poreču od 6. do 8. svibnja bilo je 110 izlagača, od čega 80 vinara. 


Odličja  za najbolja vina dodjeljena su dva dana prije Vinistre a nagrađena vina iz deset zemalja mogla su se kušati na izložbenom prostoru 13. Svijeta malvazija.


Među tim vinima bila je i Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. koja je titulom Best in Show postala najbolja malvazija na svijetu te ujedno šampion u kategoriji odležanih malvazija. Uz Kozlovića ove je godine šampionsku titulu u kategoriji svježih malvazija osvojila obitelj Dešković iz Kostanjice pored Grožnjana. Vinarija Kozlović ima i najbolji mladi teran, dok je u kategoriji zrelih terana najviše bodova osvojio teran iz 2018. buzetske vinarije Vina Agapito. Slovenska vinarija Vinakoper s vinom Capo d' Istria iz 2018. potvrdila je prošlogodišnju šampionsku titulu u kategoriji najboljih zrelih refoška.


Uz sedam platinastih odličja za vina iznad 95 bodova, vinarima su dodijeljene 152 zlatne i 36 srebrnih medalja te još 16 zlatnih odličja proizvođačima jakih  alkoholnih pića, dok su ostali sudionici natjecanja dobili diplome. Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 25 vinara za malvazije iz berbe 2021. i sedam vinara za teran, berbe 2019.


Na masterclassu „The Malvasia Myth“ sommelier Emil Perdec predstavio je suhu i slatku malvaziju iz grčke Monemvasije, pjenušavu i slatku iz okolice Parme i Piacenze, dok su istarske boje branili šampionska svježa Malvazija Dešković i zlatna, odležana Malvazija Brčić.


„Zanimljivo je bilo povući paralelu što malvazija kao sorta može pružiti u različitim terroirima. Mnogi ne znaju da je ova sorta za vrijeme Republike Venecije bila vodeća na Mediteranu i na radionici smo evocirali uspomene na njezinu zlatnu eru. Bilo je zanimljivo čuti iskustva grčkih i talijanskih proizvođača“, istaknuo je Perdec.

 

Vinari s Kvarnera predstavili su se radionicama o autohtonim sortama otoka Krka i „Pjenušavim Kvarnerom“.„Više od 90 posto kvarnerskih vinograda koji se prostiru na dvjestotinjak hektara, zasađeno je autohtonim sortama, od čega je najzastupljenija žlahtina. Mnogi ne znaju da je Kvarner treća regija u Hrvatskoj po pjenušcima s posebnim prirodnim potencijalom za ta vina. Na Kvarneru gotovo da nema vinara koji u podrumu nema barem jedan pjenušac“, istaknula je voditeljica radionice Ines Matić Matešković koja je predstavila 11 kvarnerskih pjenušaca.


Dodijeljene su i diplome za studentsko vino polaznicima Stručnog studija vinarstva u Poreču, 


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.3.2024. 18:34:46

Create Account