Održano osmo izdanje Fra Ma Fu festivala

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.10.2022. 13:31:39
Održano osmo izdanje Fra Ma Fu festivala

Foto: Fra Ma Fu

Festival je posvećen očuvanju imena i djela legendarnoga novinara, pisca, pjesnika i strip scenarista Franje Martina Fuisa, a jedan je od njegovih glavnih ciljeva povratak reportaže kao „kraljice novinarstva“ u fokus šire javnosti.Osmo izdanje Festivala reportaže i reportera Fra Ma Fu, kojega organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i virovitički Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje SINKO, održano je u Daruvaru od 21. do 23. listopada 2022., a u trodnevnom programu  bilo je 80 sudionika, većinom novinara, reportera i snimatelja, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Suorganizatori Festivala bili su su Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar – Papuk.  


Festival je posvećen očuvanju imena i djela legendarnoga novinara, pisca, pjesnika i strip scenarista Franje Martina Fuisa, a jedan je od njegovih glavnih ciljeva povratak reportaže kao „kraljice novinarstva“ u fokus šire javnosti. Ovogodišnji Festival započeo je u petak (21. listopada) dodjelom nagrada za najbolju reportažu u 2021. godini. Prvo mjesto osvojio je Hrvoje Ivančić za reportažu „Njihovi i naši“, drugo mjesto zauzela je Dunja Kučinac za reportažu „Taxi Blues: Tisuću i jedna neplaćena noćna smjena“, a treće mjesto pripalo je Dinku Fičeku za reportažu „Dvorište Predraga Peić-Webera“. 


„Reportaža je forma koja nestaje iz medija i bojim se da će postati elitna forma. Nadam se da neće ostati samo na nama entuzijastima“, istaknuo je pobjednik Hrvoje Ivančić  u razgovoru sa studenticama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.


Prvoga dana Festivala sudionici su u daruvarskom Dvorcu grofa Antuna Jankovića  nazočili promocijama triju knjiga – „Oteto zaboravu – sjevernohrvatske putositnice“ Martina Lukavečkog, detektivskoga romana „Kupelj boga Silvana“ Dejana Šorka i petoga izdanja knjige „Smijeh slobode“ Borisa Pavelića – a prikazan je i dokumentarni film „Viva Ludež".  Drugoga dana (subota, 22. listopada) otvorene su dvije izložbe fotografija, „Subjektivna fotografija“ Slavke Pavić i „Put oslobađanja“ Bojane Guberac, a program je zaključen zanimljivom tribinom o ratnom izvještavanju, na kojoj su novinari i reporteri iz nekoliko zemalja podijelili osobna iskustva s terena tijekom ratnih događanja u Ukrajini, Sjevernoj Makedoniji i Domovinskom ratu. Festival je zaključen (nedjelja, 23. listopada) u daruvarskom Hotelu Termal održavanjem panela o wellbeingu kao konceptu življenja temeljenom na prirodi u funkciji razvoja održivog turizma.


Ove su godine na Festivalu prvi put sudjelovali i studenti Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Šest studentica različitih godina preddiplomskog i diplomskog studija, zajedno s predavačem Tomislavom Levakom,  njihovim mentorom, bile su uključene u sve sadržaje. Za njih su posebno organizirane  i dvije radionice s novinarima i reporterima Hrvojem Ivančićem i Vladimirom Jurišićem.


„Uspješno smo završili još jedno sjećanje na Franju Fuisa, začetnika socijalne i turističke reportaže u Hrvatskoj.  Fra Ma Fu je pisao o teškim temama siromaštva i gladi tridesetih godina prošlog stoljeća kad je svijet tresla gospodarska kriza, ali u isto vrijeme i putopise o ljepotama krajeva koje treba posjetiti.“, izjavio je direktor Festivala Goran Gazdek.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:39:18

Create Account