Projekt koji bi nas učinio energetskim središtem - što je s LNG-jem na Krku?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.1.2018. 9:46:12
Projekt koji bi nas učinio energetskim središtem - što je s LNG-jem na Krku?

Foto: logicno.com

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju, jučer je nakon iznimno posjećene konferencije "Hrvatska na vratima energetske unije" za HRT rekao da će s LNG terminalom na Krku Hrvatska dobiti ulogu energetskog središta u regiji. Jesmo li konačno pred realizacijom tog projekta, za emisiju "U mreži Prvog" Hrvatskog radija komentirao je direktor LNG Hrvatska Goran Frančić.


Nabrajajući preduvjete za konačnu investicijsku odluku za LNG, Frančić kaže kako imaju nekih šest mjeseci za dovršetak pripremih aktivnosti do donošenja konačne investicijske odluke. Najvažnija je okolišna dozvola. U veljači se očekuje treća sjednica Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš, koja bi trebala donijeti zaključak o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti tog projekta za okoliš. Ovo je, naglašava, u ingerenciji Ministarstva zaštite okoliša. Nakon toga slijedi ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. 


Pripreme se rade i na prodaji kapaciteta tog terminala budućim korisnicima. Taj aspekt su, kaže Frančić, otvorili prije dva tjedna tzv. obvezujućom fazom zakupa kapaciteta, gdje očekuju potpisivanje ugovora sa zakupcima koji će definirati koji je komercijalni aspekt projekta. Temeljem toga moći će, kaže, zatvoriti i financiranje.


Kao treći skup aktivnosti Frančić navodi definiranje sljedećeg - koji udio u pokrivanju investicije (osim onih 28 posto bespovratnih sredstava što ih je dala Europa, a riječ je o više od 101 milijun eura) će investirati vlasnici, a koji će dio biti financiran kroz kredit. Tu je i ugovaranje nabave broda i njegovo operiranje te ugovaranje izgradnje pristana i priključnog plinovoda kao sastavnog dijela terminala. 

Direktor Strateškog razvoja i procjena INA-e Hrvoje Glavaš kaže kako poruke koje su jučer čuli od premijera i članova Europske komisije koji su gostovali na konferenciji smatraju pozitivnima, kao i najavljenje projekte, uključujući LNG. 


Već neko vrijeme energetsko tržište Europe "žive" poslovni sustav (Energia naturalis) i Prvo Plinarsko Društvo (PPD), komentirala je članica uprave ENNA-e Sabina Škrtić, koja od energetske strategije očekuje jasan, strukturiran i pragmatičan dokument.Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2022. 13:11:01

Create Account