Turistički novinari kod varaždinskog župana

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 28.1.2023. 13:48:07
Turistički novinari kod varaždinskog župana

Foto: Marija Barić

Župan varaždinski Anđelko Stričak predstavio je najveće turističke vrijednosti ove najstarije hrvatske županije te podsjetio da se ovdje nalazi špilja Vindija ali i krater ugaslog vulkana Gaveznica u Lepoglavi, uz koji se planira uređenje Centra za posjetitelje. 



Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije bili su domaćini članovima Zbora turističkih novinara  Hrvatskog novinarskog društva (HND-a). U Županijskoj  palači u Varaždinu novinari su se sastali sa županom Anđelkom Stričakom i s direktorom Turističke zajednice Varaždinske županije Goranom Mališem.


Župan Anđelko Stričak predstavio je najveće turističke vrijednosti te najstarije hrvatske županije te podsjetio da se ovdje nalazi špilja Vindija ali i krater ugaslog vulkana Gaveznica u Lepoglavi, uz koji se planira uređenje Centra za posjetitelje. Uz lepoglavske pavline povezuje se i prvo hrvatsko sveučilište te je varaždinska županija bila i ostala i danas jedna od najrazvijenijih županija u području obrazovanja.


Predstavio je i projekt uređenja dvorca Šaulovec i  Centra za posjetitelje u podrumu Županije ali i  druge turističke projekte vezane uz arheologiju primjerice -istraživanje i uređenje grobnog tumula – Gomile u Jalžabetu  jednog od najbolje očuvanih i najvažnijih nalazišta željeznog doba u srednjoj Europi u kojoj su pronađeni i luksuzni predmeti od zlata i jantara.


Napomenuo je i turistički potencijal i mogućnosti koje nudi vjerski, kulturni, termalni, lovni, seoski i vinski turizam, kao i sve omiljenije točke vezane uz prirodne vrijednosti, jer na  području  županije je i Arboretum Opeka, ali regionalni park Drava Mura i kao budući zaštićeni park prirode Ivančica,Ravna Gora, Macelj i Strahinjščica.


Novinarima je predstavio i posebno izrađenu publikaciju kojom bi se uskoro javnosti ukazalo na vrijednosti područja i potrebu njegovog očuvanja. Naslov je:"Ivanščica. Strahinjščica, Maceljska gora,Ravna gora - Park prirode na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora".Najavio je skorašnje javno predstavljanje brošure u Saboru.


Istakao je zadovoljstvo porastom posjetitelja i dužinom boravka (7-10 dana) u vrlo kvalitetnih 140-ak kuća za odmor izgrađenih u posljednje četiri godine. U županiji ima i dvadesetak dvoraca i kurija te mnogobroiji eko i seoski turizmi  te vinari koji su sve kvalitetniji i čija vina osvajaju brojne medalje na međunarodnim ocjenjivanjima uključujući i Decanter u Londonu, gdje njihov nastup financira Županija.


Županija je poznata i po gastronomiji, a uz zagorskog purana, patku s mlincima, vidovečki gibanik, štrukle i klipiče... kao autohtona jela, jedinstveni proizvodi su Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Varaždinska heljda, proizvodi na bazi ljekovitog bilja i med iz Varaždinske županije.


Direktor TZ Varaždinske županije podsjetio je na nekoliko poznatih varaždinskih manifestacija kao što su Špancirfest, Ludbreška Sveta nedjelja, Festival čipke u Lepoglavi, Varaždinske barokne večeri, Zeljarijada i Dani vrganja u Paki. Tu je i  nekoliko hotela, a novi gradi tvrtka Bernarda u Varaždinskim Toplicama.



Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2024. 8:28:55

Create Account