U opatiji održan Festival kamelija

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 22.4.2022. 12:58:42
U opatiji održan Festival kamelija

Foto: David Kurti

Udruga ljubitelja kamelija Opatija koju vodi  Mira Shalabi, od 8. do 10. travnja, organizirala je Festival kamelija s mnoštvom programa i izložbom u Umjetničkom paviljonu J. Šporer gdje je upriličeno i svečano proglašenje pobjednika u izboru najljepše kamelije uzgojene u 2022. na širem opatijskom području. I prije službenog početka izložbe, od ponedjeljka do petka, organizirana su razna događanja.




Tako je u ponedjeljak, Katica Dražić, ing. hortikulture, stručnjakinja za kamelije u Vrtiću Opatija djeci predstavila grm i cvijet kamelije. U utorak održana je radionica o uzgoju kamelija u rasadniku Parka Angiolina. Radionicu je vodila Katica Dražića, a teme su bile agrotehničke mjere, presađivanje iz reznica, margotiranje, zaštita i njega.

U srijedu je Katica Dražić u Parku Angiolina s učenicima trećih razreda OŠ Opatija održala i "Školu u prirodi", a u Villi Antonio predavanje je održao osnivač Udruge ljubitelja kamelija i vrsni poznavatelj povijesti kamelija i Opatije Jan Bernd-Urban.

U četvrtak, prof.dr.sc. Romana Lekić, savjetnica dekana za turizam u VŠ Edward Bernays Zagreb u Villi Antonio prezentirala je simbol ljubavi kameliju i čaroliju Parka Angiolina, a u petak je upriličeno svečano otvaranje Izložbe u Umjetničkom paviljonu J. Šporer, uz prigodan umjetnički program u kojem su sudjelovali voditelj Dražen Turina Šajeta, Olga Šober, nacionalna prvakinja opere i maestra Nada Matošević Orešković s arijom "E strano" iz opere Traviata, gitarist Natko Štiglić, zbor OŠ R.K. Jeretov i mladi harmonikaš Dorian Rubeša.

U subota u 11 sati bila je organizirana vođena šetnja kroz Park Angiolina. Posjet izložbi u paviljonu Šporer, glasovanje za najljepši cvijet kamelije i prezentacija i kušanje zelenog čaja "Camellia sinensis" iz uzgoja u obližnjem mjestu Veprinac. a u subotu 13 sati folklorni ansambl Zora "zabavio" prisutne svojom svirkom i plesom.

U nedjelju 10. travnja posljednjeg dana ove manifestacije u 11 sati organizirana se vođena šetnja kroz Park Angiolina, a s početkom u 12 sati i Mali cvjetni korzo Lungomare uz sudjelovanje djece Opatijskog vrtića. U 13 sati grupa pjevača HNK Rijeka ispred Galerije J. Šporera otpjevala je nekoliko popularnih opernih arija.

Svečano zatvaranje 15. Festivala kamelija počelo je u 18 sati u Umjetničkom paviljonu J. Šporer. Voditelj programa bio je Dražen Turina Šajeta, gitaru su svirali Jenny Lazarić Jungić i Dragan Jungić,. Na kraju su proglašeni pobjednici u kategorijama: slike osnovnoškolaca, fotografije cvijeta i grmova kamelija regije Kvarner, a cvijet kamelije u paviljonu Šporer izabran je glasovima posjetitelja izložbe.



Vezane vijesti
Ažurirano: 16.7.2023. 12:59:11

Create Account