U prvom polugodištu u Hrvatskoj ostvareno više od 28 milijuna turističkih noćenja

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 6.7.2024. 12:27:31
U prvom polugodištu u Hrvatskoj ostvareno više od 28 milijuna turističkih noćenja

Foto: Ivo Pervan

U hrvatskim odredištima trenutno boravi više od 700 tisuća gostiju.


Hrvatski turizam u glavni ljetni dio turističke godine ulazi s pozitivnim rezultatima turističkog prometa. Pokazuju to podaci sustava eVisitor prema kojima je u Hrvatskoj od siječnja do kraja lipnja ostvareno više od 7,2 milijuna dolazaka i 28,1 milijun noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima. Od toga je na Jadranu ostvareno 25,8 milijuna noćenja, što je 2 posto više nego lani, na kontinentu je ostvareno  1,1 milijun noćenja, što predstavlja rast od 7 posto, dok je tijekom prvih šest mjeseci u gradu Zagrebu ostvareno 1,2 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 8 posto.


„ Odlične fizičke pokazatelje prate i financijski te smo u prvom tromjesečju imali i 24,61 posto veće prihode od stranih turista u odnosu na rekordnu prošlu godinu, a u prvih šest mjeseci i 6,5 posto veći broj fiskaliziranih računa. S novim investicijskim ciklusom, za koji je Vlada osigurala rekordna sredstva iz europskih fondova i državnog proračuna, dodatno ćemo podići kvalitetu naše ponude te vjerujemo kako će u nadolazećim godinama Hrvatska bilježiti još bolje rezultate u ovom razdoblju, odnosno pred i posezoni, i time u potpunosti ostvariti naš strateški cilj da razvijemo turizam tijekom cijele godine i u svim dijelovima Hrvatske.  “, istaknuo je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta. 


Kada turistički rezultat Hrvatske segmentiramo po županijama, u prvom je polugodištu najviše noćenja ostvareno u Istri (8,4 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (5 milijuna noćenja) te na Kvarneru (4,4 milijuna noćenja).


„ Pred nama su vrlo intenzivni ljetni mjeseci, a trenutno u našoj zemlji na dnevnoj bazi boravi preko 700 tisuća turista. Uskoro će ta brojka, nikad ranije, premašiti milijun gostiju dnevno, a navedeno potvrđuje i vrlo visok stupanj popunjenosti smještajnih kapaciteta. Ovom prilikom sve turističke djelatnike pozivam na nastavak dosadašnjeg predanog i kvalitetnog rada jer ćemo samo tako ostaviti pozitivne dojmove kod naših gostiju, što je posebice važno ako znamo da se samo zadovoljan gost vraća u destinaciju“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.


U prvih šest mjeseci najviše su noćenja ostvarili gosti s tržišta Njemačke (5,7 milijuna noćenja) te domaći gosti (3,7 milijuna noćenja), a zatim slijede tržišta Slovenije (2,7 milijuna noćenja), Austrije (2,6 milijuna noćenja), Poljske (1,8 milijuna noćenja) te UK-a (1,3 milijuna noćenja). Najviše je noćenja ostvareno u hotelima (9,2 milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (preko 8 milijuna noćenja) te u kampovima (5,5 milijuna noćenja).


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2024. 8:28:55

Create Account