Uprizorena bitka hrabrih žena Marinskih iz 1657

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.7.2022. 17:12:34
Uprizorena bitka hrabrih žena Marinskih iz 1657

Foto: TZ Marina

Manifestacija s uprizorenjem povijesne bitke Marinaca i Osmanlija „Marinska bitka 1657.“ održana je sinoć, 9. srpnja 2022. godine u autentičnom povijesnom ambijentu srednjovjekovnog naselja Marine uz mimohod povijesnih postrojbi.



Uprizorenje je prikazalo kako su se stanovnici Marine obranili od Turaka 1657. godine te kako je  30-tak naoružanih mladih žena, obučenih u muške odore, aktivno sudjelovalo u borbi. „Ova manifestacija od značaja je kako za Marinu, tako i za cijelu Općinu. Mi ćemo nastaviti brendirati i ulagati u ovu manifestaciju, a u pripremnoj fazi nam je i osnivanje povijesnih postrojbi Općine Marina. Kako je naša općina najpoznatija maslinarska općina, tako ćemo na ovoj manifestaciji imati izložena ulja te proizvode od maslinovog drva koje će prezentirati predstavnici OPG-ova sa našeg područja. Ulažemo i u naše udruge koje će također sudjelovati na manifestaciji. Povijest ne možemo promijeniti, ali iz nje možemo učiti, stoga Marina na ovaj način čuva uspomenu i obilježava ovu bitku  kako bi nas sve podsjetila na iznimnu hrabrost, odlučnost i zajedništvo koja je vezala i još uvijek veže naše stanovništvo“, istaknuo je načelnik Općine Marina Ante Mamut. 


Najpoznatije žene u bitci bile su dvije mlade udovice, Kate Despotova i Matuša Škriljina, koje su na kraju bitke zarobljene, a Turci začuđeni da su se borili sa ženama, iz poštovanja ih ne ubiju. Treća hrabra žena, djevojka po imenu Jele Marunova ne želeći se predati, zapalila je nekoliko bačvi baruta u kuli u kojoj su se nalazile sklonjene žene i djeca ubivši pritom i veliki broj neprijatelja. „Manifestacija ima veliki značaj u kulturnom stvaralaštvu jer omogućava prezentaciju glazbeno-scenskog djela o događaju koji je od  povijesnog značaja za ovaj kraj. Prikaz bitke nije samo rekonstrukcija borbe, već je događaj edukativno- povijesnog karaktera koju ćemo razvijati kroz storytelling koncept.  Cilj nam je izazvati pozornost šire javnosti za ovaj događaj koji bi postao razlog dolaska većeg broja posjetitelja u Marinu. Ova bitka je od povijesne važnosti, a specifična je po tome što su na kraju glavnu ulogu održale hrabre žene marinske.  Također, podsjeća nas da najveća hrabrost najčešće izvire iz naizgled najnježnijih stvorenja, a to su naravno žene“, kazala je direktorica Turističke zajednice Općine Marina Iva Dvornik. 


U prikazu bitke sudjelovalo je 100-tinjak sudionika, članova povijesnih postrojbi "Marinke i Marinci", KUU "Andrija Matijaš Pauk", Veterani Domovinskog rata Općine Marina, DVD Marina, Kliški Uskoci, Vranski vitezovi, Šibenska Gradska straža, FD "Kumpanija" Vela Luka, "Vitezovi kralja Zvonimira" iz Knina, glumci Joško Ševo i Ana Uršula Najev te brojni drugi. „S obzirom da mi je otac iz Marine, neopisiva mi je čast danas biti ovdje i ponosna sam što sam mogla sudjelovati u ovoj manifestaciji“, rekla je Najev.


Manifestacija je završila plesom od boja FD Kumpanija iz Vele Luke i velikim koncertom Guliana & Diktatora, a  održala se u organizaciji Turističke zajednice, uz potporu Općine Marina

 









Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2024. 8:28:55

Create Account