Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting u Opatiji

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 31.1.2022. 11:10:49
Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting u Opatiji

Foto: Rene Karaman

Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting međunarodni poslovni vinski skup dovodi vodeće svjetske vinare, 19. veljače 2022. u Hrvatsku u Opatiju.. 


Organizatori su dva važna hrvatska uvoznika Acrobat D&M  Dine Kušena i Vinotrade Jurja Duspera. 

U Opatiju dolaze predstavnici nekih od najvažnijih svjetskih vinarija poput Vega Sicilia, Louis Roederer Cristal, Roberto Voerzio Barolo, Marjan Simčič, Biondi Santi, Gaja, Sassicaia, Ornellaia, Billecart Salmon, Vietti, Bordeaux i Jermann  Na skupu će se održavati i  zatvoreni masterclassovi.  Glavna događanja ovogodišnjeg Portfolio Tastinga odvijat će se u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, dok su masterclassovi organizirani u Hotelu Ambasador.

 Prvi masterclass Vega Sicilia Unico, Ribera del Duero  vodit će don Pablo Alvarez, predsjednik najuglednije španjolske vinarije. Tom prilikom kušat će se i vina s oznakom Unico, iz berbe od 2004. do 2010. godine. 

Sljedeći jest Chateau Angelus St.Emilion. Chateau Angelus St.Emilion jedna je od najvažnijih vinarija u Saint Emilionu čije se berbe iz 2015. i 2016. godine smatraju povijesno dobrim berbama. Upravo Angelusi iz 2015., 2016., ali i iz 2011. i 2012. godine točit će se na ovoj majstorskoj radionici.

 Treći masterclass je Roberto Voerzio, Barolo. Roberto Voerzio još je prije dvadesetak godina dobivao čiste stotke u enciklopedijskim knjigama Roberta Parkera. Roberto Voerzio, koji je sudjelovao i na prvom Portfolio Tastingu održanom prije dvije godine u Zagrebu, predstavit će široku kolekciju svojih briljantnih Nebbiola. 

Zatim slijedi masterclass Chateau Pontet Canet, Pauillac. Sve cjenjenija biodinamička vinarija iz Medoca predstavit će opsežnu vertikalu, s izborom vina iz senzacionalnih klasičnih berbi poput 1990, 1995. i 1996. ali i iz posve novih berbi poput 2019.

Slovenski vinar Marjan Simčič svoju će majstorsku radionicu posvetiti jedinstvenom terroiru Brda, gdje podjednako dobro uspijevaju rebula, chardonnay, sauvignon, ali i merlot. 

  Na ovom jedinstvenom vinskom događaju, kakvog Hrvatska nije još imala, masterclassove održat će i predstavnici čuvenih vinarija i vinskih kuća poput Louis Roederer Cristal, Biondi Santi Brunello di Montalcino DOCG, Jermann vertikala Vintage Tunina, Torres Jean Leon vinya la scala gran reserva i Torres Jean Leon La Havre Reserva. 

Za svaku majstorsku radionicu dostupno je samo deset mjesta. Većina radionica stoji između tisuću i dvije tisuće kuna po osobi. 

Održat će se i šest tematskih večera posvećenih vinima. Prva će se održati u Restoranu Kukuriku gdje će gosti imati priliku kušati vina Simčić. Druga večer je rezervirana za ugodno večernje druženje u Hotelu Navis gdje će se točiti vina Frescobaldi. Restoran Molo bit će mjesto  treće večere na kojoj će gosti uživati u vinima vinarije Gaja, dok će četvrta večera biti održana u Yacht clubu Opatija gdje će se kušati vina vinarije Kristančič i Torres. Peta večera organizirana je u restoranu Hotela Ambasador uz vina Vietti i Jermann, dok je mjesto šeste večere Restoran Nobilion Hotela Ikador s vinarijom Olivier Leflaive. 

„Cilj nam je da posjetitelji uistinu uživaju i dožive profesionalno kušanje nekih od najboljih svjetski vina, tako će event trajati cijeli dan, od 10 ujutro pa do 18 sati. Ono na što smo uistinu ponosni su masterclassovi, a posebno na vertikalu Cristala, koju će predstavljati Alexis Deligny, kuća Roederer.“, poručili su Juraj Dusper i Dino Kušen.

Projekt su podržali Turistička zajednica Primorsko – goranske županije, Turistička zajednica grada Opatije te Liburnia hoteli.

Ulaz je isključivo uz prijavnicu te covid potvrdu.


Create Account