„Zagorske priče – Velikani Biser Zagorja“

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.5.2024. 10:39:37
 „Zagorske priče – Velikani Biser Zagorja“

Foto: TZ Biser Zagorja

 Upoznajte najznačajnije Zagorce kroz napredne tehnologije… TZ Biser Zagorja i Brojka Kreativnih Produkcija napravili su ovaj inovativan projekt sa ciljem pobuđivanja interesa za neke od najznačajnijih osoba vezanih uz Hrvatsko zagorje a koje su ostavile trag u hrvatskoj povijesti.


U srcu Zagorja, točnije na području Tuhlja odnosno Tuheljskih Toplica, Klanjca i Velikog Trgovišća, oživili smo prošlost kroz multimedijski projekt Turističke zajednice Biser Zagorja nazvan "Zagorske priče". Ovaj intrigantni projekt predstavlja spoj novih tehnologija, edukaciju i turističke atraktivnosti, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo otkrivanja života i djela tri važne ličnosti povezane sa područjem Biser Zagorja: Antun Mihanović, Antun Augustinčić i dr.Franjo Tuđman.


Zahvaljujući QR kodovima postavljenim na interpretacijskim tablama na tri spomenute lokacije, posjetitelji imaju pristup bogatom multimedijskom sadržaju koji istražuje živote i naslijeđe ovih iznimnih Zagoraca. Animirane biografije, manje poznate anegdote iz njihovih života te proširena stvarnost (AR) na interpretacijskim pločama samo su neki od sadržaja koji će posjetitelje fascinirati i educirati. Posebnost ovog projekta je da korisnici mogu pristupiti AR sadržaju iz web preglednika, bez da instaliraju posebnu aplikaciju na svoj mobitel. - Napredne tehnologije omogućile su nam da posjetiteljima na zabavan i lako probavljiv način predstavimo neke od najbitnijih osoba iz zagorske prošlosti a sa ovog područja. Zabavne i informativne animacije o životu Antuna Mihanovića, dr. Franje Tuđmana i Antuna Augustinčića sigurno će biti lakše zapamćene nego suhoparni tekstovi u školskim udžbenicima ili enciklopedijama. To se posebno odnosi na mlađe generacije naviknute na nove tehnologije i dinamične sadržaje - ističe Tatjana Petranović Capar, direktorica Turističke zajednice TZ Biser Zagorja. Uz autentičan glas poznatog zagorskog glumca i pjevača Adalberta Turnera Jucija posjetitelji lokacija mogu poslušati zanimljive i informativne priče kao i poslušati „Lijepu našu“ i Zagorsku AR „popevku“ u originalnoj izvedbi.


Za provedbu projekta i osmišljavanje interaktivnih sadržaja pozvana je Brojka kreativnih produkcija iz Zagreba koja već dugi niz godina uspješno realizira ovakvu vrstu projekata. - Posjetiteljima se danas mora ponuditi nešto više od samih fizičkih izložaka, a multimedijski sadržaji su se pokazali idealnim za predstavljanje priča iz povijesti i jednostavnog pokazivanja šire slike o nekoj osobi. Sve što vam je potrebno je pametni telefon ili tablet. Dakle, uređaj koji može skenirati QR kod ili neki drugi marker, a te uređaje danas posjeduju gotovo svi - kaže Kristijan Kaurić, kreativni direktor Brojke.


Priče o Mihanoviću, Tuđmanu i Augustinčiću samo su jedan segment šireg projekta Turističke zajednice Biser Zagorja usmjerenog na promociju kulturne baštine i turističkih atrakcija ovog prekrasnog kraja – Hrvatskog zagorja koji je počeo postavljanjem interpretacijskih tabli i audio klupa na više lokacije - u Tuheljskim Toplicama, Klanjcu, Velikom Trgovišću i Velikoj Erpenji.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.6.2024. 9:10:00

Create Account