Bugattijev Tourbillon upravo kreće s fazom testiranja, a prototipovi su već na cesti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.7.2024. 13:03:57
Bugattijev Tourbillon upravo kreće s fazom testiranja, a prototipovi su već na cesti

Foto: Promo

Ukupno će biti proizvedeno 250 automobila po neto početnoj cijeni od 3,8 milijuna eura.

 


Godine 2004. preporođeni brend Bugatti zauvijek je promijenio svijet automobilskih performansi i luksuza predstavivši svoj sportski hiperautomobil 1001 konjske snage Veyron. Nakon tog prvog cestovnog automobila s više od tisuću konjskih snaga, 2016. godine uslijedio je još jedan  inženjerski pothvat koji je premašio sva očekivanja na polju performansi: Chiron, prvi automobil na svijetu s motorom koji razvija 1500 konjskih snaga. Oba automobila mogla su se pohvaliti najnaprednijim W16 quad-turbo motorom obujma 8,0 litara. Danas, dvadeset godina nakon što je Bugatti definirao kategoriju sportskih hiperautomobila, ponovno je predstavljen inovativni koncept uvođenjem potpuno novog pogonskog sklopa i platforme Bugatti Tourbillon! 


Mate Rimac, glavni izvršni direktor tvrtke Bugatti Rimac, istaknuo je  : „Razvoj automobila Bugatti Tourbillon na svakom je koraku vođen Bugattijevom poviješću dugom 115 godina, kao i riječima samoga Ettorea Bugattija. Zajedno s dizajnerskim i inženjerskim timovima koji su željeli započeti novo i uzbudljivo poglavlje u priči o Bugatti sportskim hiperautomobilima, vodio sam se Ettoreovim mantrama koje kažu da „ako je nešto usporedivo, onda više nije Bugatti“ te da „ništa nije previše lijepo“. 


Automobilske legende Type 57SC Atlantic, koji je poznat i kao najljepši automobil na svijetu, Type 35, najuspješniji trkaći automobil do sada, i Type 41 Royale, jedan od najambicioznijih luksuznih automobila svih vremena, poslužili su nam kao inspiracija. Istovremeno su dizajn, performanse i luksuz odredile temelje novog Tourbillona, automobila koji je elegantniji, uzbudljiviji i luksuzniji od bilo kojeg ranijeg automobila. Drugim riječima, Tourbillon je jedinstven. I baš kao spomenute legende iz nekih prošlih vremena, Tourbillon nije napravljen samo za sadašnjost ili čak budućnost, već pour l’éternité –za vječnost.”rekao je među ostalim Mate Rimac


Bugattijev Tourbillon upravo kreće s fazom testiranja, a prototipovi su već na cesti a prve isporuke kupcima bit će tijekom 2026. godine. Ukupno će biti proizvedeno 250 automobila po neto početnoj cijeni od 3,8 milijuna eura. Ručno sklapanje automobila odvijat će se u pogonu Bugatti Atelier u Molsheimu, i to nakon što završi proizvodnja modela s motorom W16: Bolide i W16 Mistral.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.2.2022. 17:25:22

Create Account