Dr. Jagačić: Blagdansko prejedanje i opijanje ima negativan utjecaj na zdravlje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.12.2022. 15:11:42
Dr. Jagačić: Blagdansko prejedanje i opijanje ima negativan utjecaj na zdravlje

Foto: Pixabay

Ugledni sesvetski internist i kardiolog dr. med. Dorian Jagačić za Sesvete danas piše o problemima s blagdanskim pretjerivanjem za stolom.



Blagdani su dijelom iza nas no slijede daljnji izazovi. Pri tome se lako opustimo, osjećamo se dobro. Pomišljamo li pri tome i na zdravlje?

Ono što osobito može imati utjecaj na naše zdravlje su tri sastojka: sol, šećer i alkohol.


Od viška glava ne boli? Čini se da ipak da. Jer sol (iz šunke, pečenja, jaja itd.) može povisiti krvni tlak što se može manifestirati kao šum u ušima i glavobolje. Sve bi bilo dobro kada povišeni krvni tlak ne bi bio povezan s oštećenjem krvnih žila i moždanim udarom. Dakle i ako se dobro osjećate, a imate povišeni krvni tlak koji se ne liječi, trebali biste u skorije vrijeme posjetiti liječnika.


Šećer (iz kolača a osobito gaziranih pića- jer je tamo skriven) djeluje na rast tjelesne težine, zamašćuje jetru. Kod dijabetičara bi bilo idealno umjesto šećera koristiti zamjensko sladilo kao ekstrakte stevie i slično. 


Pivo, vino, votka, viski itd. Da, sve to sadrži alkohol u manjoj ili većoj količini, a nakon konzumacije njega bi prvenstveno trebali od sjedanja za volan. Kod većih količina mijenja nam se raspoloženje; jedni budu veseli, drugi tužni. Poteškoće od strane probavnog sustava mogle bi u našim ukućanima probuditi želju za čišćenjem prostora. Organ koji je pak osjetljiv na dugotrajnu izloženost alkoholu je jetra, a može mu se pridužiti i naše srce. 


A na kraju ? Ne šećer, već masnoća. 

Vaša žuč i gušterača bit će Vam sigurno zahvalne ukoliko količine masnoća iz francuske salate, pečenja i sličnog držite pod kontrolom. U protivnom, tegobe ispod rebara desno i u gornjem dijelu trbuha mogle bi pokucati na Vaša vrata te Vas podsjetiti i da tamo „dolje“ netko „stanuje“. 


Želim Vam sretan Božić i uspješnu Novu godinu s čim manje zdravstvenih poteškoća.

Vaš Dorijan Jagačić,dr. med. specijalist interne medicine i kardiologije



Bilješka u autoru: 


Liječnik, kardiolog i internist, Dorijan Jagačić, nakon staža u bolnici Sv. Duh radio je kao liječnik hitne i obiteljske medicine. Specijalizaciju iz interne medicine te povrh toga kardiologije apsolvirao je u Saveznoj republici Njemačkoj. Stekao je široko radno iskustvo radeći u više kardioloških ordinacija i bolnica u SR Njemačkoj te kod poznatog poslodavca u Švicarskoj. U studenom 2022. otvorio je privatnu ordinaciju na adresi, Rimski put 50, 10360 Novi Jelkovec. Dostupan  je ( u radno vrijeme) na 01 3777 429 tj. putem web stranice pelikor.hr


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.6.2023. 13:51:31

Create Account