Fakultetska vinarija iz Vallis Auree predstavila svoje najjače adute

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 19.2.2025. 11:44:10
Fakultetska vinarija iz Vallis Auree predstavila svoje najjače adute

Foto: Promocija



 Promocija vinarije Vinum Academicum koja je sastavni dio Fakulteta za turizam i ruralni razvoj iz Požege, održana je u Zagrebu, u Češkom domu.   .

Na promociji  kušalo se .Graševina 2024 12% alkohola,.Graševina Academia 2021, 14.5, .Chardonnay 2021 14.5,.Muškat žuti 2024 12.5, Merlot 2020 14.5, Cabernet sauvignon 201915.0, Pinot IB 2018 15.0 i .Graševina ledena berba 2011.


. GRAŠEVINA 2024.sa kioselinom od 6.5 g/L,  lijepe, žive žuto zelenkaste boje, osjeća se sortni miris, najviše jabuka, a ima herbalnih i cvjetnih tonova a vino je već sada zrelo za tržište. Uz ovo vino gastronomski odgovara bijela riba (pastrva i morske ribe) i snack salata (rajčica, tikvice i mozzarela).


GRAŠEVINA Academia 2021.  sortno je vino drugačijeg izričaja.  Vino je čisto tehnički odrađeno, nema stranih mirisa, vino koje traži hranu, Jedno od predloženih jela je file pastrve u umaku od graševine na pireu od cvjetače i ili pureći file u umaku od hrena sa domaćim njokima.

MUŠKAT žuti 2024. 5.4 kiselina i 55 g/L šećera  vrlo dobro je uravnoteženo mlado vino. Žućkasto sa zelenim nijansama, sortno muškatno prepoznatljiva mirisa i mirisa oskoruše. U ustima se osjeti ostatak šećera ali ima skladnu kiselinu što ga čini živahnim ali ne preslatkim.. Uz ovo vino mogu biti slastice na bazi žutog voća -tart od kruške, dinja, pita i štrudla od jabuke, chees cake. Međutim može se poslužiti i sa glavnim jelom, primjerice  kozice sa sokom od limete u tempuri ili kozice u woku s povrćem ili tartar od svježih krastavaca.


CABERNET sauvignon 2019. sa 6.0 kiseline i 1.3 g. ostataka šećera je suho, sortno prepoznatljivo vino, sa intenzivnim mirisom i okusom zrelog bobičastog voća, aronija, kupina i  borovnica.. U podrumu su kombinirali slavonski hrast sa otprilike 1/5 francuskoga. Vino je u drvetu odležalo 18 mjeseci. Francuski hrast će vinu dati eleganciju a slavonski jače tanine odnosno tijelo. Gastronomska preporuka je lungić u umaku od šumskih gljiva ili zec u umaku sa njokima.


GRAŠEVINA -ledena berba 2011. s 4.8 kiselina i 214 g. ostatak šećera je vino koje se dobiva samo u određenim klimatskim godinama kada dva dana zaredom temperatura mora biti minimalno minus 7 stupnjeva i godina u kojoj su procijenili da će urod dati dobru graševinu. Jantarne je boje sa smeđim nijansama, Osjeti se botritis, miris makije, smokve, marelice. Vino je u tijelu puno, sadržajno, dobre kiseline nakon 14 godina, dugotrajnog okusa i blago gorkasto sortnog završetka. Preporuka slastice-Rapska torta.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2025. 14:01:39

Create Account