Festival ekoloških vina održava se ovoga vikenda u Bedenici kraj Svetog Ivana Zeline

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 4.6.2024. 16:15:06
Festival ekoloških vina održava se ovoga vikenda u Bedenici kraj Svetog Ivana Zeline

Foto: Božidar Banov

 U Bedenici, mjestu kraj Svetoga Ivana Zeline, u petak i subotu 7. i 8. lipnja održava e se  Eco-Wine Fest. Na festivalu će sudjelovati  20 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije. 

„ Mi smo naglasak odlučili staviti na ekološku proizvodnju grožđa i ekološka vina. Ekološka vina, nažalost, još nemaju mjesto na tržištu koje zaslužuju. Po kvaliteti su u rangu s najboljim vinima iz konvencionalne proizvodnje. Nadamo se da ćemo ovim festivalom doprinijeti tome da se u čašama zaljubljenika u dobra vina čim češće nađu ona ekološka“, kazao je Dražen Bedeković, vinar Vina Bedekovich i idejni začetnik Eco-Wine Festa.

.„U Županiji se u posljednje dvije godine udvostručio broj ekoloških vinara i vinogradara.  Trenutačno ih je četrnaest. Najbolji vinari Zagrebačke županije okreću se ekološkoj proizvodnji vina. “, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Eco-Wine Fest će se održati u Kulturnom centru Bedenica te ispred njega. Tijekom poslijepodneva posjetitelji će moći obilaziti štandove izlagača, a navečer uživati u zabavnom programu. Prvu će večer nastupiti grupa Vatra, a drugu Soulfingers.  Posluživat će se samo ekološka vina, ekološki sokovi i voda. Posjetitelje očekuje i  gastronomska ponuda.

„Ponosan sam što će Općina Bedenica koja spada među najmanje općine u Zagrebačkoj županiji, biti suorganizator ovog festivala i doprinijeti razvoju turizma. “, rekao je Slavko Cvrlja, načelnik Općine Bedenica.

Tomo Jakopović, autor u Vinskom klubu, sommelier i suvoditelj ocjenjivačkog povjerenstva na Eco-Wine Festu, kazao je kako je EWF hvalevrijedna priča koja će ne samo približiti ekološka vina publici.

„Uoči festivala, točnije u ponedjeljak 27. svibnja u Bedenici će se održati ocjenjivanje ekoloških vina u čemu će sudjelovati suci s najuglednijih svjetskih vinskih ocjenjivanja.“, rekao je Ivo Kozarčanin, glavni urednik Vinskog kluba, vinski publicist i suvoditelj ocjenjivačkog povjerenstva na Eco-Wine Festu.

Poslovna tajnica udruge Bregovita Hrvatska Suzana Operman istaknula je da  su  ekološki  vinari iz središnjeg dijela zemlje stvorili vina koja osvajaju priznanja na prestižnim svjetskim natjecanjima.

Na EWF-u će se moći kušati vina vinarija Bolfan, Kopjar, Enjingi, Pilato, Rizman, Glavica, Plavinci, Schloss Ortenberg te drugih.

Eco-Wine Fest organiziraju Udruga vinara i vinogradara Bedenica, udruga Bregovita Hrvatska i Općina Bedenica.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.7.2024. 11:23:57

Create Account