Večeras počinje 56. Križevačko veliko spravišče - pripremljen svatovski vol od 600 kg, štruklijada i bogat program

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.6.2024. 15:49:15
Večeras počinje 56. Križevačko veliko spravišče - pripremljen svatovski vol od 600 kg, štruklijada i bogat program

Foto: TZK

Od večeras, petka  7. do 9. lipnja održat će se 56. Križevačko veliko spravišče – špelancija pomirbe križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara uz bogat popratni program.


 


Manifestacija „Križevačko veliko spravišče“ svoje je ime dobilo u znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, te njome nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje.  U tradicionalnoj špelanciji pomirbe podsjeća se na nastanak Križevačkih štatuta, gradom voze kočije i defiliraju povorke, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Predstavu pomirbe igra 20 amaterskih glumaca u dva dijela – pomirba započinje u petak i nastavlja se u nedjelju kada se završava svađa i nastavljaju pregovori do konačnog dogovora. Ovo je najveća interaktivna predstava na otvorenom u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima.


 Brojna događanja odvijat će se na 21 lokaciji u gradu. Sa prozora Glazbene škole čut će se pjesme, a zabavu i smijeh osigurat će akrobati i klauni.


Svečano otvaranje manifestacije je večeras,  7. lipnja u 20:30 sati  kada će krenuti velika povorka kroz grad, a nakon dolaska do glavne pozornice na Strossmayerovom trgu kreće predstava pomirbe.


Za dobru plesnu zabavu zaduženi su Urban&4, Gazde, Vojko V i Gibonni.


Na Spravišču nećete ostati gladni: u subotu se kuša svatovski vol od 600 kg koji će se peći 14 sati, mjesni odbori i gradske četvrti pripremaju štruke, ima čvaraka i lovačkih delicija, a štandovi nude razne lokalne delicije. Neće ostati ni žedni jer osim vinskih zdravica, tu je Pivišće i Gvercijada. Za najmlađe tu su žongleri, klaunovi, zmajevi, radionice i izložbe.


Organizatori manifestacije su Grad Križevci i Turistička zajednica Grada Križevaca.
Vezane vijesti
Ažurirano: 13.6.2024. 13:32:17

Create Account