Vinarija Coner iz Jabučete promovirala svoja vina u Zagrebu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 17.4.2025. 14:01:39
Vinarija Coner  iz Jabučete promovirala svoja vina u Zagrebu

Foto: Marko Čolić

Od početka proizvodnje Coner je prodavao vino u vlastitim objektima, restoranu Franz i caffeu Piaf u Bjelovaru te u Vidalićima na Pagu gdje je restoran i apartmani Barbati.



 Bilogora, prije 20 godina nije bila poznata po vinogradarstvu i vinarstvu.  To se mijenja jer je ekonomist Marijan Coner kupivši zemljište u Jabučeti kod Bjelovora, 2008. s namjerom da se okuša u proizvodnji vina. Godinu kasnije počeli su sa sadnjom  bijelih i crnih sorti: chardonnay, manzoni, sauvignon, graševina, traminac, muškat ottonel te pinot crni, lovrijenac i Zweigelt na  5.5 hektara. Šesnaest godina kasnije vinarija ima  9 hektara vinograda na pozicijama u Jabučeti, Višnjevcu nekoliko kilometara dalje i manji vinograd kupljen je od vinara Ćaćije u Sv.Trojstvu. Od početka proizvodnje Coner je prodavao vino u vlastitim objektima, restoranu Franz i caffeu Piaf u Bjelovaru te u Vidalićima na Pagu gdje je restoran i apartmani Barbati. Poslijednih godina se sade novi nasadi u Višnjevcu (1500 trsova chardonnaya i 1/2 hektara scheurebe-a ( nastao križanjem silvanca i graševine). U vinogradu u sv.Trojstvu  imaju i manju količinu portugisca.


Restoran i vinarija, najvećim dijelom pod zemljom, ima 100 mjesta a još 200 se nalazi u velikom staklenom dijelu zatvorene terase.  Restoran Coner u Jabučeti omiljeno je mjesto Bjelovarčana (15 km udaljen). Iznad vinarije uz vinograde napravili su tri apartmana i pet soba najviše kategorije. Tu je veliko igralište za djecu, ZIP line i dio konjičke staze koja prolazi Bilogorom a taj je sport u ovome kraju jako razvijen.  Vinarija je više puta osvajala zlata na regionalnim izložbama Vinodar za Graševinu 2022., u Zelini na izložbi vina Sjeverozapadne Hrvatske zlato za graševinu iz 2024. a na lokalnoj razini u Budrovcu 2024. bili su šampioni sa graševinom .


U Zagrebu, 14. travnja 2025. u prostoru Češkoga doma na promociji, kušalo sedam vina. Graševina 2023 , Chardonnay  2023 , Sauvignon  2023 , Traminac  2023 , Cabernet sauvignon  2023 i  Klara Cabernet Sauvignon 2022. 

Na predstavljanju koje je vodio novinar Vjekoslav Madunić, o vinima osim vlasnika Marijana Conera  i Ante Galić voditelja proizvodnje u vinogradima i podrumu govorili su i sommelier Darko Lugalić te  enolog Franjo Francem.


Graševina  2023.  12.1%alkohola i  5.8 g/L kiseline  je elegantno vino s malim alkoholom i dobrom kiselinom. Vino je  žućkasto zelenkaste boje, osjeti se autentični okus jabuke. U mirisu osjeti se žuto cvijeće i malo trave. To vino bi lijepo pratilo hranu (bijela morska riba-oslić ali i pastrva, mladi sir i vrhnje, povrtna jela...


Drugo vino bilo je Sauvignon 2023. 12.1 alkohol i 5.5 g/L kiseline žute boje i izraženijih zelenkastih nijansi. Vino ima sortnu čistoću prepoznatljivu na nosu herbalnih nota/pokošena trava i bazga. U ustima lijepa svježina , vino je osvježavajuće. Za gastronomski dio Lugarić predlaže šparoge sa tjesteninom, rižoto od povrća, bijelu ribu i morsku i riječnu. I za ovo vino kao i sva druga na promociji je ustanovljeno da su školski napravljena , bez zamjerki. 


 Za traminac je  enolog Franjo Francem  kazao da ga je kušao na slijepo pomislio bi da je iz Iloka. Nema većeg komplimenta vinaru i njegovom enologu Saši Lukiću. Traminac također iz 2023. ima 14 % alkohola i 5.1 g/L kiseline. Vino je  zlatno žute boje sa zelenkastim odsjajem. U  mirisu osjete se ruže, med i lič. Blaga gorčina na kraju u okusu je dobrodošla. Uz ovo vino odgovara aromatična hrana gljive, vrganji, wok sa kozicama slatko ljutog okusa., rižoto od paškoga sira i tart od kruške i naravno štrudla od jabuka. Traminac je sorta koja ima veliki potencijal za tržište ali je u Hrvatskoj nažalost vrlo malo korišten.


Vino  cuvee Iskra (ime vinarove unuke) 2023. sa 12.1 % alkohola i 5.2 g/L kiseline .Sastavljeno je od graševine, traminca i muškata žutog uz primjesu chardonnaya, sauvignona i manzonija! Namjera je bila proizvesti vino koje će biti pitko i poluslatko.  Vino je žućkasto zelenkaste boje, intezivnog mirisa, finog voćnog karaktera marelica, breskva, dunja i dinja. . Uz ovo vino sommelier preporučuje pileću paštetu, đem od smokve, panatone, tart od kruške, štrudlu od jabuke. Ovakav tip vina se može piti od predjela do glavnog jela i slastice!


I Klara Cabernet sauvignon 2022. 13.5 alkohol i  6.5 g/L kiseline je vino lijepe crvene boje sa ljubičastim odsjajem, izraženih aroma divlje kupine i borovnice uz primjesu crne čokolade i kave. Vino je punog okusa i primjerene kiseline, a osjete  još tanini koji ne smetaju. Gastronomski preporuka su jela od tamnog mesa s roštilja:   biftek, ramstek, janjetina.


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.3.2025. 15:50:24

Create Account