Zdravlje: Kardiolog Dorijan Jagačić za Sesvete danas o ultrazvuku srca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.2.2023. 11:13:05
Zdravlje: Kardiolog Dorijan Jagačić za Sesvete danas o ultrazvuku srca

Foto: Facebook/specijalna bolnica sv. Katarina

Naš sugrađan, kardiolog i internist dr. Dorijan Jagačić u suradnji s našom redakcijom piše o zdravstvenim temama, te je pokrenuo tematski ciklus: „Pretrage u kardiologiji“ za mjesec „srca“.



Epizoda 1. 

Ultrazvuk (UZV) srca


Nastojat ću Vam pretragu približiti kroz pitanja koje sami postavljate, dragi pacijenti.

Pretraga je jedna od glavnih pretraga u kardiologiji i može prvenstveno ukazati na trenutno stanje srčanog mišića. Sastoji se od 3 dijela, prvi su slike u crno/bijelo, u stvarnom vremenu, gdje su mogu vidjeti pojedine srčane strukture, kao što su glavna krvna žila, srčani zalisci itd.

Drugi dio je doppler, i to popularni kolor Doppler, kojim se vidi protok krvi i pulsni/kontinuirani Doppler kojima se mjeri brzina protoka kroz pojedine srčane šupljine tj. dijelove. Kod uključenja pulsni/kontinuirani Doppler čuju se zvukovi koji mnoge asociraju na pregleda beba u trudnoći. 


Mogu li se prilikom UZV srca vidjeti krvne žile za srce?

Ovo pitanje često postavljaju pacijenti, a odgovor je ne, tj. iznimno u vrlo mladih/vitkih osoba možemo na pojedinim prikazima srca vidjeti ishodišta krvnih žila (a postoje principijelno 2) koje direktno opskrbljuju srce krvlju. Stručno se one zovu koronarne arterije, a njihova bolest koronarna bolest.


Foto: Dorijan Jagačić/UZV srca



Ima li smisla raditi UZV kod lupanja srca?

Lupanje srca se često javlja u mladih ljudi, no sam nalaz UZV najčešće ne pokaže uzrok tog lupanja. Tako da je prije nego što napravite UZV srca mudro napraviti kardiološki pregled kako bi se isključili drugi, česti uzroci lupanja srca. 


Što trebam ponijeti na UZV srca?

Za svaki UZV srca potreban nam je prethodni EKG. Naime UZV srca i EKG su nadopunjujuće pretrage. Tako se može dogoditi da je EKG patološki a UZV srca uredan I obrnuto. 

Kako bi si uštedili hodanje po doktorima i pretragama dobro je donijeti zadnji nalaz prethodnog UZV srca (ako je ikada rađen) , laboratorij te stare kardiološke nalaze. 


Foto: Dorijan Jagačić/UZV srca


Zrači li UZV srca?

Pretraga  je u potpunosti bezopasna jer ne zrači, međutim zbog Dopplera pojedini ginekolozi ipak preporučuju u ranoj trudnoći izbjegavati ultrazvuk srca. Ako ste vitki, zbog relativno oskudnog masnog tkiva, pritisak na međurebrene prostore može biti kratkotrajno neugodan.


Na kraju, od ultrazvuka srca možete dobiti informaciju o snazi srčanog mišića, imate li slabo srce, no rješenje za Vaše tegobe ultravuk srca nije. On je samo put k tome rješenju koje ćete iznaći na drugom pregledu kod liječnika, a o tome ću Vam pisati drugi puta.


Do tada srdačno,

                              Vaš Jagačić Dorijan



Bilješka u autoru: 

Liječnik, kardiolog i internist, Dorijan Jagačić, nakon staža u bolnici Sv. Duh radio je kao liječnik hitne i obiteljske medicine. Specijalizaciju iz interne medicine te povrh toga kardiologije apsolvirao je u Saveznoj republici Njemačkoj. Stekao je široko radno iskustvo radeći u više kardioloških ordinacija i bolnica u SR Njemačkoj te kod poznatog poslodavca u Švicarskoj. U studenom 2022. otvorio je privatnu ordinaciju na adresi, Rimski put 50, 10360 Novi Jelkovec. Dostupan je (u radno vrijeme) na 01 3777 429 tj. putem web stranice pelikor.hr


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.1.2024. 17:21:50

Create Account