Hrašćanski čestitari u Lisinskom - 90. rođendan i 75 godina svirke Andrije Fiolića (dijelimo ulaznice)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.9.2018. 11:11:57
Hrašćanski čestitari u Lisinskom - 90. rođendan i 75 godina svirke Andrije Fiolića (dijelimo ulaznice)

Foto: Fio Mediaevent promo

Hrašćanski čestitari, naš najdugovječniji glazbeni sastav narodne glazbe slavi veliki jubilej svojeg osnivača i violiniste Andrija Fiolića - 90-ti rođenda i 75 godina sviranja.
Slavljenički koncert povodom 90. rođendana i 75 godina glazbene karijere violinista Hrašćanskih čestitara Andrije Fiolića, a pod nazivom Turopolje, suzo moja, bit će održan u dvorani Vatroslav Lisinski nedjelju, 23. rujna od 19,30.

Ovaj poznati Hrvatski glazbeni sastav slavi ove godine:
75 godina glazbene karijere, odnosno jedinstveni platinasti jubilej violiniste Andrije Fiolića
90 – i roĎendan legendarnog violiniste Čestitara, Andrije Fiolića
30 godina od izdavanja prve LP ploče Hrašćasnkih čestitara

Čestitanje pod prozorima jedan je od najstarijih običaja Turopolja koji je vezan za glazbu i dio je bogate kulturno – povijesne hrvatske baštine. Hrašćanski čestitari jedinstven su narodni sastav koji njeguje taj lijepi običaj, a osnovao ih je Ivan Fiolić Fio 1978. godine s ocem Andrijom Fiolićem.
Andrija Fiolić roĎen je 28.08.1928. godine, glazbeni dar naslijedio je od oca Nikole, poznatog violiniste i notaliste koji je svirao po lokalima Zagreba i Velike Gorice. S 8 godina počeo je s tatom svirati imendane pod prozorima te nakon toga aktivno svirao u mnogim poznatim sastavima, od 1942. sve do 1978. godine kada sa sinom Ivanom osniva jedan od najpoznatijih sastava Hrvatske – Hrašćanske čestitare.

Osim tradicije sviranja pod prozorima počele su se snimati ploče, kazete i cd-i, a itekako je vrijedno napomenuti da su Hrašćanski čestitari nagraĎeni od Croatie Records zlatnom pločom za album „Ja se konja bojim“ te dva puta sa srebrnom pločom za albume „Ja sam tvoj a sudbina“ i „Meni selo gospodarit neće“. U dosadašnjem životu Andrija je napisaoviše od 300 pjesama od kojih su mnoge i uglazbljene, ali s posebnim ponosom ističe svoje pjesme i djela posvećene svom najdražem kraju – Turopolju.

Projekt je i humanitarnog karaktera za korisnike Centra za rehabilitaciju „Stančić“ čiji će štićenici biti prisutni na ovome koncertu.
Koncert će biti prikazan u sklopu emisije „Fio show“ najgledanije glazbene emisije uživo koja se emitira na Jabuka televiziji, čiji su voditelji i urednici Ivan Fiolić Fio i nasljednik Martin Fiolić. I nakon brojnih godina i mnogih priznanja, Čestitari poštuju ono od čega su počeli – čestitanje pod prozorom i poručuju:

„Poživite naši Hrvatski svečari,
s tamburom i pjesmom, Vaši Čestitari“


Najbrži čitatelji koji u komentaru ispod ovog teksta upišu svoje ime prezime i adresu osvajaju dvije ulaznice. Ulaznice se podižu na blagajni dvorane prije početka koncerta uz predočenje osobne iskaznice.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.7.2022. 16:52:43

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account