Preminuo Burt Reynolds

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.9.2018. 17:52:05
Preminuo Burt Reynolds

Foto: Wikipedija

Američki glumac Burt Reynolds, hollywoodska zvijezda 70-ih i 80-ih, umro je u četvrtak u 83. godini, potvrdio je njegov agent, a prenose mediji.Glumac, rođen 1936. u američkoj saveznoj državi Georgiji, stekao je svjetsku slavu ulogama u filmovima "Oslobađanje" (1972.) u kojemu je glumio s Jonom Voightom i "Kralj pornića" (1997.) Paula Thomasa Andersona s Markom Wahlbergom. Velik uspjeh doživio je i s filmom "Smokey i bandit" (1977.).


Burt Reynolds je umro u bolnici na Floridi, potvrdio je njegov agent Erik Kritzer za Hollywood Reporter. Glumac koji je karijeru počeo krajem 50-ih, okušao se i kao redatelj u 70-im i 80-im snimivši nekoliko filmova.


Godine 1998. nominiran je za Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Jacka Hornera, redatelja pornografskih filmova u dugometražnom filmu "Kralj pornića" ("Boogie Nights"). Premda nije dobio zlatni kipić, te je godine osvojio Zlatni globus za isti film.


Glumca, ćiji su zaštitni znak bili brkovi, kritika je lani pohvalila za ulogu u neovisnom filmu "Posljednja filmska zvijezda".


Burton Leon Reynlods Jr. rođen je 11. veljače 1936. u američkoj saveznoj državi Georgiji, a odrastao je na Floridi. U mladosti je bio uspješan sportaš i igrao je američki nogomet za sveučilište na Floridi no zbog ozljeda pretrpljenih u automobilskoj nesreći izgubio je nadu da će postati profesionalni igrač. 


Glumačku karijeru je počeo krajem 50-ih, a okušao se i kao redatelj u 70-im i 80-im snimivši nekoliko filmova.


Od 1978. do 1982. bio je glumac koji je filmskim kućama donosio najveću zaradu na blagajnama. Sredinom osamdesetih mu je karijera krenula silaznom putanjom no oživio ju je nominacijom za sporednu ulogu "Kralju pornića".


Reynolds je sedamdesetih bio smatran vodećim muškim seks simbolom, a njegov je osobni život katkad bacao u sjenu profesionalni. Bio je u brakovima s glumicama Loni Anderson i Judy Carne i bio u ljubavnim vezama s, među ostalim, Sally Field i Dinah Shore. 


Pozornost su privlačile i njegove financijske teškoće ali i problemi s ovisnošću o lijekovima protiv bolova. 


Iako je bio jedan od najbolje plaćenih američkih glumaca, našao se u financijskim problemima zbog ulaganja u restoran u Atlanti i neke profesionalne sportske momčadi.


Za časopis Cosmopolitan se 1972. slikao gol, a poslije je zbog te odluke, kako navodi CNN, požalio jer je tako skrenuo pozornost s filma "Oslobađanje" i narušio mu izglede za za Oscara. 


Reynolds je "Oslobađanje", film o izletu skupine prijatelja kanuima u ruralnoj Georgiji koji je pošao po zlu, ocijenio kao svoj najbolji film.


Radnja mnogih njegovih filmova događa se na američkom jugu, a često je glumio simpatičnog otpadnika koji se nadmudruje s vlastima, kao u komediji "Smokey i bandit".


Među njegovim zapaženijim ulogama je i ona profesionalnog igrača američkog nogometa koji završi u zatvoru i okupi momčad zatvorenika koja zaigra protiv zatvorskih čuvara u filmu "Zatvorski krug" ("The Longest Yard") iz 1974. redatelja Roberta Aldricha. Reynolds se pojavio i u sporednoj ulozi u novoj verziji tog filma iz 2005. s Adamom Sandlerom.


Dok je neke njegove uloge kritika hvalila, neke je ismijala, poput one u akcijskoj komediji "Trka Cannonball II", nastavku financijski uspješne "Trke Cannonball" iz 1981. godine. Također je glumio u filmu "Konačno ljubav" koji je tako loše primljen da se redatelj Peter Bogdanovich javno ispričao što ga je snimio.


Reynolds je u karijeri odbijao, pokazalo se, važne uloge poput Hana Sola u "Ratovima zvijezda", Jamesa Bonda i umirovljenog astronauta u "Vremenu nježnosti" iz 1983. za koju je Jack Nicholson dobio Oscara. Godine 2012. je izjavio da žali zbog nekih izbora u karijeri: Uzimao sam uloge koje su najzabavnije (...) nisam uzimao uloge koje bi bile najizazovnije,  priznao je u razgovoru s Piersom Morganom.


Na pitanje da predloži svoj epitaf odgovorio je: Živio je nevjerojatan život i činio je sve što može da nikoga ne povrijedi.


Bivši guverner Kalifornije i glumac Arnold Schwarzeneger Reynoldsa je, nakon  vijesti o njegovoj smrti, nazvao "jednim od svojih junaka": On je krčio put. Pokazao je kako od sportaša postati najplaćeniji glumac i uvijek me je nadahnjivao,  napisao je na Twitteru.


Bio je filmska zvijezda mojeg djetinjstva, prava američka ikona,  napisao je redatelj Kevin Smith na Twitteru.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2019. 22:47:25

Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account