EK odobrio inicijativu kojom se traži okruženje bez duhana do 2030.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.8.2022. 15:45:43
EK odobrio inicijativu kojom se traži okruženje bez duhana do 2030.

Foto: Pixabay

Europska komisija je u srijedu registrirala Europsku građansku inicijativu kojom se traži poduzimanje mjera za društvo bez duhana i ovisnosti o pušenju do 2030. godine.
Komisija je odobrila inicijativu pod nazivom “Poziv za postizanje okruženje bez duhana i za prvu europsku generaciju bez duhana do 2030. godine”.


Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da predloži zakone kako bi se nove generacije Europljana spriječilo da postanu ovisne o duhanu.


Europska građanska inicijativa omogućuje građanima Unije da upute prijedlog Europskoj komisiji o donošenju pravnoga akta ako skupe najmanje milijun potpisa građana iz najmanje jedne četvrtine država članica, pri čemu se inicijativa može odnositi samo na područja u okviru ovlasti Europske komisije.


Organizatori inicijative moraju biti građani EU-a koji imaju dovoljno godina da imaju pravo glasa na izborima za Europski parlament, a u skupini organizatora treba biti najmanje sedam osoba iz različitih država članica. Da bi se neka građanska inicijativa pokrenula, potrebno je prikupiti najmanje milijun potpisa podrške iz najmanje 7 zemalja članica u roku godine dana nakon čega se od Europske komisije može zatražiti postupak pokretanja novog ili izmjene postojećeg zakonskog akta.


 Ako inicijativa uspije prikupiti milijun potpisa, Komisija je dužna predložiti tražene zakone ili odbaciti tu mogućnost uz obrazloženje zašto to čini.


(Hina)Vezane vijesti
Ažurirano: 26.6.2023. 13:51:31

Create Account