Papa Franjo na Veliki četvrtak oprao noge zatvorenicima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.4.2019. 22:10:47
Papa Franjo na Veliki četvrtak oprao noge zatvorenicima

Foto: screenshot

Veliki četvrtak proslavljen je diljem svijeta. Misom večere Gospodnje počinje Vazmeno trodnevlje. U Vatikanu jutros - misa posvete ulja, a predvečer Sveti Otac oprao je noge zatvorenicima blizu Rima. Bog je blizu svog naroda - rekao je papa Franjo na misi posvete ulja u bazilici svetog Petra. 


- Blizina je stav koji uključuje cijelu osobu, naš način ophođenja, naš način obraćanja pozornosti i na sebe i na druge, napomenuo je Papa.


- Mi nismo distributeri ulja u bocama. Mi posvećujemo ulje dijeleći sebe i svoje srce. Kada njime posvećujemo druge, ponovno se ispunjavamo vjerom i ljubavlju našeg naroda, govori papa Franjo.


Papa će misu večere Gospodnje slaviti u kaznionici u Velletriju gdje je, tradicionalno, oprao noge dvanaestorici zatvorenika. Taj obred izvodi se u spomen na Isusa Krista koji je oprao noge dvanaestorici apostola prije Posljednje večere kako bi im pokazao da je kao učitelj spreman na najponizniji čin.


Na drugom pak kraju svijeta, na Filipinima, odanost Bogu na Veliki četvrtak iskazuje se potpuno drukčije. Ulice su prepune ljudi koji hodaju bosi te se omotani konopima šibaju po leđima, a više desetaka Filipinaca prijavilo se za ritualno razapinjanje na križ na Veliki petak, također zamišljeno kao obred pokore. 


- Ovo činimo već godinama. To je pokajanje, traženje oprosta i prikaz odanosti Bogu, rekla je Ophelia Europerio, organizatorica obreda.


- Ovo je moj način da izrazim zahvalnost Bogu jer nas spašava od grijeha. Svakodnevno mu se obraćamo pa se katkad trebamo i žrtvovati za njega, naglašava Job Christian Ong, pokornik.


Samokažnjavanje uoči Uskrsa u filipinskim selima postalo je već uobičajeno, a tradicionalna procesija privlači sve više turista. Katolička crkva na Filipinima ne podupire ovaj iskaz pokore, baš kao ni razapinjanje na križ. To je, kažu, pogrešan način ispaštanja za grijehe.


HRT


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.2.2024. 11:09:52

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account