Rekordne lipanjske temperature - vrućine u Sibiru, požari na Arktiku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.7.2020. 15:25:56
Rekordne lipanjske temperature - vrućine u Sibiru, požari na Arktiku

Foto: Copernicus

Služba za klimatske promjene Copernicus izvještava da su prosječne temperature za lipanj izjednačene sa svjetskim rekordima 2019. godine, primjećujući izuzetno visoke temperature u arktičkom Sibiru. U međuvremenu, Služba za nadzor atmosfere Copernicus nadzire jake požare u Arktičkom krugu koji traju već mjesec dana, a nadmašili su rekordnu požarnu aktivnost viđenu u lipnju 2019. godine.



Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) izvijestila je danas da su globalne temperature za lipanj bile jednake rekordnim temperaturama u lipnju 2019. No, najupečatljivije regionalno obilježje bila je izuzetna toplina nad arktičkim Sibirom, gdje su prosječne temperature na nekim mjestima dosezale i do 10°C iznad uobičajenih za lipanj. Prosječna temperatura u cijelom arktičkom Sibiru u kombinaciji je bila više od 5 stupnjeva iznad uobičajene, i više od stupnja viša nego u dva prethodna najtoplija lipnja, 2018. i 2019. godine.





Prosječne temperature u arktičkom Sibiru u usporedbi s prosjekom razdoblja 1981-2010. Izvor: ERA5. Zasluga: ECMWF Služba za klimatske promjene Copernicus



U svibnju je C3S, koji provodi Europski centar za vremensku prognozu srednjeg raspona (ECMWF), već izvijestio o duljem razdoblju viših od prosječnih temperatura širom zapadnog Sibira, počevši već od prosinca 2019. Međutim, u lipnju je zapadni Sibir zabilježio uglavnom ispodprosječne temperature, što ilustrira veliku varijabilnost u ogromnom sibirskom području. U međuvremenu, u istočnom Sibiru je C3S 20. lipnja procijenio maksimalnu satnu arktičku temperaturu od 37°C, na području gdje je za isti dan zabilježena rekordna temperatura od 38° C, iako tu vrijednost još potvrđuje Svjetska meteorološka organizacija. Nova rekordna dnevna temperatura za lipanj je 1-2° C viša od ranijih rekordnih procjena na Arktiku, koje su danima bile zabilježene 1969. (na Aljasci) i 1973. (u istočnom Sibiru).


Voditelj Službe za klimatske promjene Copernicus (C3S) iz ECMWF-a, Carlo Buontempo, komentira: „Pronalaženje uzroka ovih rekordnih temperatura nije jednostavno, jer postoje mnogi faktori koji tome pridonose i međusobno su povezani. Sibir i Arktički krug općenito imaju velike fluktuacije iz godine u godinu te su i prije doživjeli druge relativno tople lipnje. Ono što zabrinjava jest da se Arktik zagrijava brže od ostatka svijeta. Zapadni Sibir, ima tijekom zime i proljeća neuobičajene temperature više prosjeka, a izuzetno visoke temperature u arktičkom Sibiru zabilježene u lipnju 2020. jednako su veliki razlog za zabrinutost."


Jedan od čimbenika blagih zimskih i proljetnih temperatura nad zapadnim Sibirom, kao i visokih ljetnih temperatura nad arktičkim Sibirom bili su različiti, ali relativno postojani obrasci vjetra velikih razmjera. Podaci C3S nadalje pokazuju da su snježni pokrivač i vlaga površinskog tla dosegli rekordne razine za lipanj nad sibirskim Arktikom u lipnju 2020. To su također faktori koji su vjerojatno igrali ulogu u neobično visokim temperaturama u regiji.


Osim toga, vjeruje se da vlaga tla niža od uobičajene doprinosi povećanju požarne aktivnosti, uglavnom koncentrirane na krajnjem sjeveroistoku Sibira. Znanstvenici iz Službe za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS), koju također implementira ECMWF, nadziru aktivnost divljih požara od početka borealne sezone u svibnju. Broj i intenzitet divljih požara u Republici Jakutska i Čukotskom autonomnom okrugu, a u manjoj mjeri i u dijelovima Aljaske i Yukon teritoriju, povećavaju se od drugog tjedna lipnja i rezultirali su najvećim procijenjenim emisijama u 18 godina CAMS baze podataka. U lipnju se u atmosferu ispuštalo oko 59 megatona CO2, što je više nego prošlogodišnjih 53 megatona CO2.




Iznad: Radijacijska snaga požara u Republici Jakutska i Čukotskom autonomnom okrugu, Rusija u lipnju i srpnju 2020. (crveno) u usporedbi s 2019. (žuto) i dnevnim prosjekom u razdoblju 2003-2018 (sivo). Ispod: Ukupna CO2 emisija požara u megatonama u lipnju i srpnju u Republici Jakutska i Čukotskom autonomnom okrugu, Rusija. Zasluga: ECMWF Služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS).



Mark Parrington, Viši znanstvenik i stručnjak za požare, komentira: "Ono što je upečatljivo kod ovih požara u Sibiru, je nevjerojatna sličnost s onim što smo vidjeli u istom razdoblju prošle godine u pogledu zahvaćenog područja i razmjera požara. Prošle je godine već bilo neobično ljeto za požare u Arktičkom krugu zabilježeno u našoj bazi podataka Globalni sustav asimilacije požara koja seže do 2003. godine. Ova se godina razvijala na vrlo sličan način i nastavi li napredovati kao i prošle godine, u sljedećih nekoliko tjedana mogli bismo vidjeti intenzivnu aktivnost."


„Više temperature i sušiji površinski uvjeti pružaju idealne uvjete za nastanak požara i njihovu dugotrajnost na tako velikom području. Posljednjih nekoliko godina vidjeli smo vrlo slične obrasce u požarnim aktivnostima i anomalijama vlage tla u cijeloj regiji, “ dodao je.


Površinske temperature zraka u lipnju 2020.:

    • lipanj 2020. bio je izjednačen s lipnjem 2019. godine, najtoplijim zabilježenim lipnjem, s 0,53° C višom temperaturom od prosjeka razdoblja 1981–2010,

    • tijekom lipnja i prosječno tijekom posljednjih 12 mjeseci, Sibir se ističe kao regija s najvećim anomalijama,

    • u Europi su temperature na sjeveru bile znatno iznadprosječne, a na jugu ispodprosječne,

    • sveukupno, to je bio drugi najtopliji lipanj za Europu


Kartografske i citirane vrijednosti su iz ERA5 baze podataka ECMWF Službe za klimatske promjene Copernicus, čiji podaci sežu do 1979. godine. Prosjeci temperature za europsku regiju odnose se na samo kopno sa sljedećim granicama zemljopisne dužine/zemljopisne širine: 25W-40E, 34N-72N. Površinski prosjeci temperature za arktički Sibir odnose se na kopno samo sa sljedećim granicama zemljopisne dužine/zemljopisne širine: 60E-180E, 66.6N-90N.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.4.2024. 8:36:28

Create Account