Više od tisuća mladih liječnika u Varšavi prosvjedovalo protiv malih plaća

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.10.2017. 19:03:07
Više od tisuća mladih liječnika u Varšavi prosvjedovalo protiv malih plaća

Foto: EPA/JACEK TURCZYK

Više od tisuću mladih liječnika prosvjedovalo je u subotu u glavnome gradu Poljske protiv niskih plaća i tražilo od konzervativne vlade da za zdravstveni sektor izdvaja 6,8 posto BDP-a u iduće tri godine. 


"Ne želimo odlaziti u inozemstvo da bismo radili. Poljski liječnici vrlo su traženi u Njemačkoj, Švedskoj. No želimo živjeti ovdje, u našoj zemlji", rekla je Magdalena Marcak (26) iz grada Bielsko-Biala  na jugu zemlje koja je u Varšavu stigla da izrazi podršku mladim liječnicima koji štrajkaju glađu.


Više od dvadeset mladih liječnika već 13 dana štrajka glađu u dječjoj bolnici u Varšavi tražeći veća izdvajanja za javno zdravstvo i za liječničke plaće.


"U Poljskoj, nakon šest godina studija plaća (mladog liječnika) iznosi 2200 zlota (530 eura). U Njemačkoj 2200 eura", rekla je Marcak.


Ministar zdravstva je prije nekoliko godina izjavio da mu je cilj izdvajati 6,8 posto BDP-a za javno zdravstvo, potsjetila je i rekla "Šteta što je to zaboravio kada je postao ministar".


Krzysztof Bukiel, predsjednik sindikata liječnika, istaknuo je da već 25 godina nijedna poljska vlada nije uspjela riješiti problem troškova za zdravstveni sektor.


Predsjednik stranke Prava i pravde (PiS) Jaroslaw Kaczynski optužio je u subotu štrajkaše glađu da su pristali biti instrument u rukama oporbe u svrhu destabiliziranja vlade.


Ta poruka razbjesnila he prosvjednike.


"Mi smo svi apolitični", rekao je Lukasz Jankowski, jedan od organizatora štrajka.


Štrajkaši su vladi predali peticiju sa zahtjevima. 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.5.2023. 16:21:29

Create Account