Arhitekti pozivaju na stručnu raspravu o obnovi Zagreba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.4.2020. 16:19:06
Arhitekti pozivaju na stručnu raspravu o obnovi Zagreba

Foto: TZG/J. Duval

 Arhitekti, urbanisti i povjesničari umjetnosti okupljeni oko zajedničke inicijative za pomoć u Zagrebu stradalom potresu pozivaju širi krug stručne javnosti da se uključi u stručnu raspravu kako bi se što prije došlo do kvalitetnih i stručno utemeljenih odluka u vezi obnove grada.



Ocijenili su da treba međusobno povezati sve institucije i pojedince s korisnim i vrijednim iskustvima "jer su prijenos i dijeljenje informacija jedan su od ključnih preduvjeta za osmišljavanje uspješnih, stručnih i provedivih rješenja za obnovu".


Cilj rasprave je temeljem postojećih iskustava (domaćih i inozemnih) pokrenuti razmišljanje o nekim novim konceptima obnove prostora, a napose graditeljske baštine.


Želja je pokretača da zaključci postanu baza za unapređenje stanja u područjima koja su najviše stradala od potresa kao i poticaj za stvaranje modela sanacije prostora devastiranih kroz sve vrste elementarnih i drugih nepogoda (uključujući i neplansku gradnju).


Apeliraju na sve članove koji imaju iskustvo i znanje o predmetnim temama da se uključe u kreiranje sustavne baze podataka - baze međunarodnih kontakata (stručnjaci i institucije), baze inozemnih primjera (planovi i programi sanacije i obnove, zakonodavni okvir, smjernice za obnovu zona i pojedinačnih objekata), baze domaćih primjera (planovi i programi sanacije i obnove, smjernice za obnovu zona i pojedinačnih objekata) te baze arhivskih podataka o Zagrebu (studije, članci, istraživački projekti, knjige).


Svoje prijedloge i priloge mogu slati na adresu obnovi.zg@gmail.com.


Pozivaju zainteresirane i da prate izradu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice i aktivno se uključe svojim prijedlozima ili primjedbama.


Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske već su ranije zatražili hitno formiranje Koordinacijskog tijela na razini Vlade.


Također, stavili su se na raspolaganje građanima Zagreba i upravnim tijelima Grada i Republike Hrvatske, u cilju što kvalitetnijeg prevladavanja situacije prouzročene katastrofalnim potresima 22. ožujka.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account