Budi mRAK, konferencija o cijepljenju protiv HPV-a, izazivača raka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.11.2021. 12:41:22
 Budi mRAK, konferencija o cijepljenju protiv HPV-a, izazivača raka

Foto: Promo

U Zagrebu je jučer održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni najnoviji podaci o procijepljenosti mladih protiv HPV-a u Hrvatskoj.„Podaci za prošlu školsku godinu bolji su u odnosu na ranije godine. Oko 40% učenika srednjih škola cijepilo se protiv HPV-a. Konkretno, dvije doze primilo je 38% učenica i 24% učenika u srednjim školama, a jednu dozu 39% djevojčica i 27% dječaka. U 2019./2020. godini cijepljeno je 20800 učenika osnovnih škola, a ove godine 26400. Što je značajno više. Jedino su srednjoškolci i studenti nešto manje cijepljeni.“- rekla je prim. Tatjana Nemeth Blažić, spec. epidemiolgije, HZJZ.


U sklopu javnozdravstvene i edukativne kampanje „Budi mRAK“ diljem škola se održavaju edukativne radionice koje provode studenti medicine. U školskoj godini 2020./2021. provedeno je istraživanje na 918 učenika osnovnih i srednjih škola. 


„Čak 80% učenika ne zna koliko je HPV učestala bolest, pa time ni ne znaju da imaju dostupno i besplatno cjepivo protiv njega. Nakon što odslušaju našu radionicu, njihovo mišljenje se mijenja, pa prema posljednjim podacima njih 48% bi se cijepilo protiv HPV-a.“- rekla je Jana Jelenić, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu i koordinator Projekta „Budi mRAK“


Prema posljednjoj znanstvenoj studiji objavljenoj u Lancetu, cjepivo protiv HPV-a šiti za čak 90% od raka vrata maternice.


„I ja sam cijepila svoju kćer protiv HPV-a jer smatram da je to najmanje što mogu učiniti da zaštitim njezino zdravlje. Ja sam od početka u Povjerenstvu Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-a i sretni smo što Grad Zagreb već od 2007. godine provodi besplatno cijepljenje za sve učenike osmih razreda.“- rekla je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, v.d. Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.


Stručnjaci apeliraju kako ovo cjepivo nije samo za djevojke, nego i za mladiće. 

„Hrvatska je među rijetkima u svijetu koje ima besplatno i dostupno cjepivo protiv HPV-a za djevojke i za mladiće. No, odaziv nije zadovoljavajući. Šteta. Jer, mene samo zanima jednoga dana od tih protivnika tko će držati za ruku tu ženu ili muškarca kada budu imali metastaze karcinoma koje su se adekvatnom akcijom mogle spriječiti?! Gdje će otići ti ljudi koji gledaju kratkoročno i kratkotrajno?“- rekao je prof. dr. sc. Mihael Skerlev, spec. dermatovenerologije KBC-a Zagreb, MEF Zagreb.


O važnosti cijepljenja javnosti je poslala snažnu poruku i Darija Ivanjek, medicinska sestra koja je preboljela rak vrata maternice.

„Prije 6 godina slučajno sam otkrila tu dijagnozu na redovnom ginekološkom pregledu jer nisam imala nikakve simptome. Bila sam u velikom šoku, no, na sreću, sve je dobro prošlo jer je uhvaćeno u ranome stadiju. S obzirom da radim u ambulanti obiteljske medicine, uvijek koristim priliku reći svojim pacijentima koliko je bitno cijepljenje za naše zdravlje.“


Ususret konferenciji za medije, stručnjaci  koji su se okupili na Okruglom stolu zaključili su kako je nužna daljnja edukacija i provođenje edukativnih radionica u školama. Jer jedino tako će se moći osvijestiti razmišljanje o prevenciji i zaštiti zdravlja. To je jedini put da se dođe do ciljane procijepljenosti od 80%.  

Na Okruglom stolu sudjelovali su:

Prim. Vera Katalinić - Janković, Ministarstvo zdravstva

Mr. sc. Vesena Šerepac, Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Prim. Tatjana Nemeth-Blažić, spec. epidemiologije, HZJZ

Dr. sc. Mirela Šentija Knežević, v.d. Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba

Prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, spec. ginekologije i opstetricije, KBC Zagreb - Petrova

Prof. dr. sc. Mihael Skerlev, spec. dermatovenerologije, KBC Zagreb, predsjednik Hrvatskog društvo za spolno prenosive bolest

Marko Gangur, nacionalni koordinator projekta "mRAK", student Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.12.2021. 12:15:03

Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account