Članovi HOKUD-a Sloboda koji zajedno imaju više od 1.700 godina proslavili 150. obljetnicu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.9.2022. 15:43:22
Članovi HOKUD-a Sloboda koji zajedno imaju više od 1.700 godina proslavili 150. obljetnicu

Foto: Promo

HOKUD „SLOBODA“, zbor Udruženja obrtnika Grada Zagreba, osnovan je daleke 1872. godine kao Prvo obrtničko društvo u Zagrebu, i od tada djeluje pod pokroviteljstvom Udruženja. 



Povodom 150. obljetnice neprekinutog djelovanja jučer 20. rujna 2022. godine održan je svečani koncert Zbora u Maloj dvorani KD Lisinski, pod ravnanjem dirigentice Dore Remenar. Koncert se održavao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija. „Izuzetno sam ponosan što sam na čelu Udruženja koji ima ovakvo društvo. 150 godina je respektabilna obljetnica. Večeras očekujem sinergiju mladosti i iskustva s velikom energijom kako bi proslavili ovu obljetnicu na najljepši mogući način. Oni su to zaslužili“, kazao je Ivica Zanetti, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba.


 „150 godina čuvanja baštine je jubilej na koji smo ponosni. Čestitam svima koji su kroz ove godine doprinijeli radu zbora. Poruka za budućnosti bila bi da se moramo više družiti, vjerovati jedni drugima i čuvati našu baštinu“, naglasio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore. 


Mnogi su veliki i znani dirigenti prošli kroz zbor poput Ivana pl. Zajca, Lovra pl. Matačića, Jakova Gotovca, Rudolfa Matza, i mnogi manje znani, ali isto tako zaslužni za njegovu dugovječnost. Danas zbor uspješno vodi Dora Remenar. Tajnica zbora Branka Joanelli rekla je kako je težište proslave na osnivačima samog zbora. „Brojne generacije su prošle kroz ovaj zbor koji neprekinuto radi sve ove godine. Prošli su sve ratove, sve promjene ovog grada. Sjećamo se vremena kada su članovi znali nositi naramak drva kako bi se zagrijali na probama, davali novčiće za bolesnike i donacije. Svakom članu od početka do danas treba odati počast. Zbor Sloboda mirno traje kao svjedok povijesti.“


Prigodom zakašnjele proslave 25. obljetnice djelovanja, 1899. godine, zbor je nabavio  vrijednu zastavu koju je, po idejnom nacrtu hrvatskog slikara Bele Čikoša-Sesije, na svili u kombinaciji s velurom, srebrnom i zlatnom srmom izvezla Klotilda Antonini, supruga slikara Marka Antoninija, a držak i lira za zastavu izrađeni su u Školi za umjetnost i obrt po nacrtu arhitekta Hermana Bolle-a. Od Gradskog zavoda za zaštitu i obnovu spomenika kulture i prirode, zastava je proglašena spomenikom kulture visoke umjetničke vrijednosti i, kao takva, poklonjena je Muzeju Grada Zagreba na trajno čuvanje. Muzej je zastavu restaurirao i sada obnovljena blista u stalnom postavu Muzeja. Za ovu prigodu izrađena je replika zastave pod kojom je zbor nastupio na koncertu. 


Potpredsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar istaknuo je kako se slavi 150 godina jedne institucije. „Prije svega, moramo znati da obrtnici prije nisu imali svoja udruženja i nisu se mogli organizirati pa su se putem zborova okupljali i započinjali svoj rad, a isto tako i druženja. Danas se ponosimo našim zborom, što su se tako dugo održali i očuvali tradiciju. Prate nas na svim našim aktivnostima i nadam se da će se tako i nastaviti. Ovime dokazujemo da obrtništvo nije samo rad već i kultura.“


Zbor djeluje kao mješoviti pjevački zbor i broji oko 30 članova, a kada bi se zbrojile godine svih članova došli bi do brojke od oko 1.750.  „Ova večer je kulminacija dugogodišnjeg kontinuiranog rada. Prije 150 godina radništvo se počelo organizirati kako bi se obranilo od stranih utjecaja i kako bi se izdignula hrvatska riječ, pjesma i kultura. Radnici su se počeli organizirati i osnovali su pjevačko društvo te kroz pjesmu sve ove godine djeluju i prenose tradiciju obrtništva, rada, hrvatske kulture i pjesme“, opisao je Zoran Stašević, predsjednik Društva te pozvao sve zainteresirane da se pridruže zboru kako bi se zbor pomladio, jer su zbog užurbanog načina života trenutni nositelji zbora umirovljenici.   


Zbor njeguje domaće i strane autore iz svih glazbenih razdoblja i vrijedno radi kako bi se održao kontinuitet.. Uspješno nastupa u zemlji i inozemstvu. 

Kao gosti nastupili su kvartet Zagrebačke filharmonije, Prvo hrvatsko pjevačko društvo ZORA iz Karlovca i Renesansni ansambl Glazbenog kluba Lisinski


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.3.2024. 13:45:36

Create Account