Danas je Dan crvenih haljina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.2.2020. 10:38:56
Danas je Dan crvenih haljina

Foto: Grad Zagreb

Svake godine prvog petka u veljači obilježava se "Dan crvenih haljina". 



Tom se akcijom želi razviti svijest o moždanom udaru kod žena, poučiti ih da prepoznaju simptome, ali i promijeniti njihov način života. 


Od moždanog udara umire dvostruko više žena nego karcinom dojke, a to je podatak koliko je doista riječ o opasnoj bolesti.


Ova hvalevrijedna akcija održava se u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog neurološkog društva, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH i gradonačelnika Grada Zagreba.


Zainteresirani građani su tako imali priliku razgovarati sa stručnjacima o specifičnostima moždanog udara kod žena te na taj način dobiti savjete za njegovu prevenciju i liječenje. Nadalje, građani su ispunjavanjem upitnika mogli doznati koliko je njihov rizik za nastanak moždanog udar, provjeriti smetnje gutanja, čimbenike zgrušavanja krvi, tlak i šećer u krvi, ali i savjetovati se o pravilnoj prehrani sa stručnjacima iz Savjetovališta za prehranu Grada Zagreba, dok su radni terapeuti iz Gradske ustanove za njegu u kući prezentirali intervencije koje mogu pomoći osobama koje su preboljele moždani udar.


Dan crvenih haljina"  završava večeras u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog gdje će će biti održan bogat glazbeno - scenski program.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.3.2024. 18:22:12

Create Account