Dolenec pozdravila odluku Visokog upravnog suda o žalbi roditelja odgojitelja, naknada se smanjuje,

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.2.2023. 13:41:00
Dolenec pozdravila odluku Visokog upravnog suda o žalbi roditelja odgojitelja, naknada se smanjuje,

Foto: Borko Samec, Sesvete danas

Visoki upravni sud u ponedjeljak je odlučio da je nova odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita i time odbacio žalbe udruga roditelja odgojitelja, kojima će se naknada smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja.




"Prema ocjeni suda, navodi podnositelja kojima se ukazuje na formalnu nezakonitost nisu osnovani", navedeno je u obrazloženju presude Visokog upravnog suda.


Sud je odlučio i da je odlukom o novčanoj naknadi, koju je Gradska skupština donijela u rujnu prošle godine, uveden postupni prestanak novčane pomoći, čime je korisnicima mjere ostavljeno duže vrijeme prilagodbe na novu odluku, te da novčana pomoć ne prestaje zasnivanjem radnog odnosa ni upisom djece u vrtić.


Proširenje kapaciteta gradskih vrtića, istaknuo je sud u obrazloženju presude, najvažnija je kompenzacijska mjera. Također mjere za edukaciju, potporu i zapošljavanje trebale bi biti dostatne  za uspostavu ravnoteže između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporene odluke, navedeno je u obrazloženju. 


Ovom je presudom ukinuta privremena obustava primjene odluke o novčanoj naknadi "roditelj odgojitelj". To znači da će od 1. travnja korisnicima ove mjere naknada pasti sa sadašnjih 65% u Zagrebu na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj. 


Naknada će dodatno biti smanjena od 1. srpnja na iznos od 50% minimalne plaće, a od listopada bit će ukinuta svima  kojima jedino ili najmlađe dijete navrši sedam godina. 


Odmah nakon objave suda oglasila se zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec koja je naglasila da se odluka odnosi na 5380 korisnika novčane pomoći, te da iz mjere u listopadu ove godine izlazi 55% korisnika. 


“Pozdravljamo ovu odluku, njoj smo se nadali i očekivali smo je”, rekla je Dolenec novinarima i dodala:


"Uštede prioritetno usmjeravamo na izgradnju kapaciteta dječjih vrtića. Time se oslobađa oko 160 milijuna kuna ove godine, koja idu u izgradnju i prenamjenu dječjih vrtića i povećanje njihovih kapaciteta”.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2024. 13:08:34

Create Account