Festival svjetla Zagreb 2018

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.3.2018. 20:57:22
Festival svjetla Zagreb 2018

Foto: screenshot

Kulturno-umjetnički projekt "Festival svjetla Zagreb 2018." održat će se od 15. do 18. ožujka na 19 lokacija povijesne gradske jezgre s atraktivnim audiovizualnim instalacijama i projekcijama, najavila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, koja organizira projekt. 

Osim atrija i Galerije Klovićevih dvora, koji su lani bili okosnica cijelog festivala, projektu su se priključili i Muzej grada Zagreba, Hrvatski institut za povijest, ali i glumci koji će uz kip Antuna Gustava Matošarecitirati njegove stihove. Na Vranicanijevoj poljani ponovno će biti instalacija jajeta, a sve će biti začinjeno sa svjetlom i vrhunskim svjetlosnim efektima. 

Festival će se još održavati u tunelu Grič, Art parku, Tomićevoj ulici, kuli Lotrščak, Vranicanijevoj poljani, parku Grič, platou Gradec,  Jezuitskom trgu, Opatičkoj ulici, Vrazovom šetalištu, dječjem igralištu na Dubravkinom putu, ljetnoj pozornici Tuškanac i na Tuškancu. U Art parku će, rekla je Bienenfeld, postaviti vinograde na obroncima ispod Strossmayerovog šetališta gdje su nekad bili gradski vinogradi, što malo ljudi zna, pa će se svjetlosnom instalacijom vratiti u taj dio zagrebačke povijesti.


Tema Festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu te će stoga svaka od 19 lokacija na svoj način dočarati proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave koje će se održavati od 18 do 23 sata. Ulaz na sve programe je besplatan. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako mu je čast da će kroz četiri dana u Zagrebu biti u društvu Lyona, Amsterdama, Helsinkija, Praga, Berlina ili St. Petersburga. "Festival svjetla Zagreb" uvršten je i u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, i sjajan je uvod u ,kako kažu, ozbiljnu turističku sezonu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.5.2024. 15:05:54

Create Account