Gradska skupština vratila žičaru ZET-u

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.4.2019. 22:07:09
Gradska skupština vratila žičaru ZET-u

Foto: Zagreb.hr

Gradska skupština prihvatila je prijedlog da ZET preuzme upravljanje sljemenskom žičarom u izgradnji. Oporba je u raspravi prigovarala što se 12 godina nakon zatvaranja stare žičare u proračunu nije našlo dovoljno novca za taj kapitalni projekt.


SDP-ov Matej Mišić kaže da je upitna ZET-ova likvidnost za preuzimanje velike investicije - Eto, novca nema iako smo prije dva mjeseca vjerovali gradonačelniku kako ćemo kroz rebalans osigurati sredstva i sada bismo mi trebali reći 'Nema problema, idemo se zadužiti, nije Grad Zagreb dovoljnoi zadužen. Ali nećemo preko Grada Zagreba, da ga dodatno ne opterećujemo, nego ćemo opteretiti ZET, jer ZET je sigurno likvidan, znamo da ZET sjajno posluje.' Prije dvije sjednice imali smo izvješće i vidjeli da, unatoč svim subvencijama, ZET ne posluje dobro.


Protiv toga da ZET preuzme upravljanje žičarom bio je i Tomislav Tomašević iz političke platforme "Zagreb je naš" - Fascinantno mi je da se ide u projekt od pola milijarde kuna, a da ne postoji nikakav financijski plan kako će se to financirati, da se sklapaju ugovori, a da zapravo nije jasno iz kojih sredstava će doći toliki novac u situaciji gdje Grad Zagreb već sada, što mnogi tvrde, spaja kraj s krajem i prevrće svaku kunu tri puta da vidi ide li zaista na prave stvari.


Grad svoju odluku pravda poreznim razlozima. Očekuje se kreditno zaduženje ZET-a za dovršetak žičare, a ta je gradska tvrtka upravljala i starom žičarom.


A priprema potrebne dokumentacije za izgradnju Nacionalne dječje bolnice u Blatu financirat će se iz operativnog programa Europske unije "Konkurentnost i kohezija". Skupština je prihvatila sporazum o partnerstvu s Vladom, a potpredsjednica Skupštine Ana Stavljenić Rukavina smatra da se konačno nazire svojevrsno vraćanje dugova građanima - To je nešto što mi kao Grad i država dugujemo građanima Zagreba! Oni su se u 10 godina na dva referenduma zadužili, dajući jedan i pol posto svoje mjesečne plaće, za izgradnju te bolnice koja nikad nije dovršena.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.1.2020. 10:17:00

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account