Hrvatska i Zagreb domaćini godišnjeg skupa ADAC-a, najvećeg njemačkog autokluba s više od 20 milijuna članova!

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 21.11.2022. 8:56:26
Hrvatska i Zagreb domaćini godišnjeg skupa ADAC-a, najvećeg njemačkog autokluba s više od 20 milijuna članova!

Foto: HTZ

 Riječ je o udruženju kojem Nijemci izuzetno vjeruju i koje je često prva adresa za informacije potrebne za planiranje putovanja, a što je posebice važno za Hrvatsku kao jednu od omiljenih auto destinacija njemačkih ljubitelja putovanja. 
Godišnji skup ADAC Jahrestagung 2022., njemačkog autokluba koji broji više od 20 milijuna članova otvoren je u subotu u Zagrebu u hotelu Esplanade Zagreb. Otvorenju skupa, kojeg organizira Hrvatska turistička zajednica, Ispostava HTZ-a u Münchenu uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, prisustvovali su Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, te više od 200 agenata i direktora iz 18 regionalnih ADAC klubova iz cijele Njemačke. 


Riječ je o višednevnom skupu koji se u Zagrebu održava od 18. do 21. studenoga 2022. Uvodne i pozdravne govore održali su Aquilin Schömig i Andreas Neumann, generalni direktori ADAC Reisevertrieb GmbH, Karlheinz Jungbeck, ADAC-ov predsjednik za turizam, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj, Romeo Draghicchio te direktor Staničić i ministrica Brnjac. 


„Njemačka je naše najvažnije turističko tržište s kojeg ostvarujemo najveći turistički promet, odnosno koje u ukupno realiziranim turističkim noćenjima u Hrvatskoj ostvaruje udio od oko 24 posto. Upravo zato se zajednička suradnja s ADAC-om nameće kao jedan od važnih preduvjeta u ostvarenju potencijala koji nam se dodatno otvaraju na njemačkom tržištu. Do sada smo realizirali brojne zajedničke promotivne aktivnosti koje su imale važnu ulogu u pozicioniranju Hrvatske kao idealne odmorišne destinacije među Nijemcima, a u tom ćemo smjeru nastaviti djelovati i u budućnosti“, poručio je direktor Staničić, naglasivši kako su Nijemci u ovoj godini najviše dolazaka i noćenja ostvarili u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. 


Kao također važno područje daljnje suradnje hrvatskog turizma i ADAC-a ministrica Brnjac istaknula je održivost. „Zagreb je ove godine domaćin godišnjeg skupa ADAC-a, najvećeg autokluba u Njemačkoj i Europi, što je odlična prilika za još kvalitetnije pozicioniranje Hrvatske na turističkom tržištu Njemačke, s kojeg je u dosadašnjem dijelu godine ostvareno 14 posto više dolazaka te 18 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Jednako veseli i povećani interes njemačkih gostiju za kontinentalne županije u kojima smo ostvarili rast od 25 posto u noćenjima. Ovi izvrsni pokazatelji su uz ostalo i  rezultat naše kvalitetne suradnje temeljene na Memorandumu o razumijevanju između Ministarstva turizma i sporta i ADAC-a, koji je dodatno potaknuo razmjenu ideja i poslovne interakcije između ADAC-a i dionika hrvatskog turizma. ADAC prepoznaje kvalitetu i raznolikost hrvatske turističke ponude u svim segmentima, posebno kvalitetu naše kamping ponude na čijem su prestižnom popisu najboljih europskih kampova ove godine uvrštena čak 149 hrvatska kampa, a 21 hrvatski kamp dobio je oznaku Superplatz kao najvišu nagradu kvalitete. Sljedeće godine Hrvatska ostvaruje svoja dva važna strateška cilja – ulazak u schengenski prostor i eurozonu, što će u kontekstu putovanja i boravka pozitivno utjecati i na turiste iz Njemačke, a hrvatski turizam time će dodatno podići svoju konkurentnost u europskom okruženju“, izjavila je ministrica Brnjac. 


Tijekom višednevnog programa skupa održat će se poslovne radionice, predavanja i prezentacije, a Hrvatska turistička zajednica je predstavnicima regionalnih turističkih zajednica, odnosno turističkih klastera dodatno omogućila susrete s predstavnicima ADAC-a i turističkim agencijama. 


O značaju ADAC-a i njegovoj ulozi kao strateškog partnera hrvatskog turizma govore i odlični efekti dosad provedenih zajedničkih promotivnih aktivnosti, koje su dale vrlo vidljive i mjerljive rezultate. Također, riječ je o udruženju kojem Nijemci izuzetno vjeruju i koje je često prva adresa za informacije potrebne za planiranje putovanja, a što je posebice važno za Hrvatsku kao jednu od omiljenih auto destinacija njemačkih ljubitelja putovanja. 


Dodajmo kako dobru poziciju naše zemlje na tržištu Njemačke potvrđuju i posljednje dostupni podaci Njemačkog instituta za turizam (FUR), prema kojima Hrvatska zauzima visoko 4. mjesto najpopularnijih inozemnih destinacija Nijemaca, dok se na području Bavarske naša zemlja nalazi na odličnom 2. mjestu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2023. 11:27:09

Create Account