Kreće modernizacija zagrebačkog tramvaja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.6.2019. 22:39:03
Kreće modernizacija zagrebačkog tramvaja

Foto: Zagreb.hr

U Gradskoj upravi potpisan je Ugovor za prvu fazu modernizacije tramvajske infrastrukture u našem gradu. Ugovor su potpisali resorni ministar, Oleg Butković, direktorica ZET-a Ljuba Žgela te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a, Tomislav Petric.Izrada Studije razvoja tramvajskog prometa grada Zagreba te modernizacija tri ispravljačke stanice i više od 8 kilometara tramvajske pruge, cilj je Prve faze modernizacije tramvajske infrastrukture u gradu.


Koje će se dionice pruge modernizirati, navodi direktorica ZET-a, Ljuba Žgela - Radi se o dva križanja: Ilice i Republike Austrije te Branimirove i Držićeve; sjevernom traku pruge od Frankopanske do Selske; južnom traku pruge od Selske do Republike Austrije; dijelu na Savskoj; Vlaškoj i Bauerovoj te o Maksimirskoj ulici. 


Radovi bi trebali biti gotovi do 2023., a već se, najavljuje Žgela, planira i novi projekt nabavke novih tramvaja.


Ukupna vrijednost dogovorenog projekta je nešto manje od 260 milijuna kuna, od čega je 85 posto besprovatnih sredstava. Dio tog novca, 15 posto, iz državnog je proračuna. Suradnju grada i Vlade, pohvalio je gradonačelnik Milan Bandić - Ovo je još jedan primjer kako treba surađivati. Od 2017. i prvog ugovora za nabavku 15 autobusa, pa do siječnja ove godine kako smo potpisali nabavku 29 novih autobusa.


Projektom je zadovoljan i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković - Kada ovome pridodamo nedavno potpisivanje suradnje za zagrebački rotor te ove autobuse o kojima je gradonačelnik govorio, to je negdje oko 430 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte u gradu Zagrebu koji idu preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  


Modernizacijom tramvajske infrastrukture Zagrepčani će brže i sigurnije stići do svojih odredišta.


Create Account