Misom i procesijom proslavljen smendan Majke Bože od Kamenitih vrata

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.6.2019. 10:10:49
Misom i procesijom proslavljen smendan Majke Bože od Kamenitih vrata

Foto: HRT

Proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata završila je svečanom procesijom od zagrebačke katedrale do Kamenitih vrata, gdje je posvetnu molitvu izmolio kardinal Josip Bozanić Bozanić, a završni blagoslov podijelio češki kardinal Dominik Duka.


Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u svom je pozdravnom govoru izrazio želju da naša molitva potakne zajedništvo i sklad među stanovnicima našega Grada te slogu i solidarnost u izgradnji domovine Hrvatske. 


Predstavljajući predvoditelja slavlja, kardinala Duku, Kardinal je podsjetio na višestoljetnu povezanost Hrvatske i Boemije, Zagreba i Praga sve do teških vremena komunističke diktature. Zahvalni smo kardinalu Duki što se unatoč brojnim obvezama rado i spremno odazvao našem pozivu da s nama proslavi Zaštitnicu našega Grada, podijeli s nama radost ovoga Slavlja i uputi nam riječ biskupskoga zajedništva – zaključio je kardinal Bozanić.  


U svojoj homiliji kardinal Duka, podsjetio je da zagrebačka katedrala, kao i ona u Pragu, ima dugu i sličnu povijest. Istaknuo je kako je zagrebačka katedrla i mjesto posljednjeg počinka hrabrog borca i pastir svoga stada, blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

U nastavku homilije osvrnuo se i na položaj žena u društvu i Crkvi. na pojavu u društvu u kojem često možemo čuti da Crkva ženi uvijek daje samo sporednu ulogu, te na dostojanstvo i zaštitu života od samoga začeća. Proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata završila je svečanom procesijom od zagrebačke katedrale do Kamenitih vrata, gdje je posvetnu molitvu predanja izmolio kardinal Bozanić, a završni blagoslov podijelio kardinal Duka.


Proslavi zaštitnice grada Zagreba prisustvovao je i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i predstavnici Češke Besdee, Češko veleposlanstvo,  te predstavnici brojnih gradskih udruženja, od vatrogasne postrojbe do braniteljskih udruga. Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao Katedralni zbor pod ravnanjem  Miroslava Martinjaka.


Opširnije o svetkovini pročitajte na stranici HRT-a.


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.5.2022. 16:32:23

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account