Mnogi se vlasnici kućnih ljubimaca od kućnih ljubimaca opraštaju na Spomengaju

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 3.11.2019. 23:02:39
Mnogi se vlasnici kućnih ljubimaca od kućnih ljubimaca opraštaju na Spomengaju

Foto:

Raste zanimanje građana za novi način opraštanja i gajenja spomena na kućne ljubimce. Sto šezdeset građana do sada je koristilo usluge Spomengaja, groblja i krematorija za kućne ljubimce u Dumovcu.


Najviše građana tražilo je kremiranje kućnog ljubimca. Tako je na Spomengaju obavljeno čak sto pedeset kremacija. Većina građana odlučila se nakon toga u urni preuzeti pepeo ljubimca. Ostali su urne položili u kasete, odnosno zid sjećanja.


Za ukopom tijela kućnih ljubimaca trenutačno postoji slabiji interes, ali slično je i na grobljima ljubimaca u susjednim zemljama. U Spomengaju su u tu svrhu iskorištena tri grobna mjesta.


„Iako građanima nudimo mogućnost uređenja grobnih mjesta njihovih ljubimaca, sve su grobove do sada uređivali sami. Zadivljuje nas i njihova briga o tim grobovima. Ljudi ih obilaze svaki tjedan i brižno uređuju. Većina građana koja u Spomengaju koristi grobna mjesta, kasete ili zid sjećanja, dragog se člana obitelji koji više nije s njima, prisjetila i na blagdan Svih svetih. Sve to potvrda nam je da je Spomengaj bio nova civilizacijska nužnost“, kazala je Jasenka Haleuš, voditeljica Spomengaja.


Dodala je kako usluge Spomengaja ne koriste samo Zagrepčani, nego i stanovnici drugih dijelova zemlje.


Ljubimci od kojih se građani opraštaju u Spomengaju, raznih su vrsta. Najčešće su to psi i mačke, ali ima tu i papiga, zamoraca i kornjača.


Kako bi građanima pružio sveobuhvatnu uslugu potrebnu nakon smrti kućnog ljubimca, Spomengaj im omogućuje i prijevoz tijela ljubimca te organizaciju ispraćaja. U ponudi ima i velik izbor ljesova te urni – od biorazgradivih do onih ukrašenih kristalima Swarovski.


Create Account