Na Europskom trgu do Velikog četvrtka traje zagrebački sajam suvenira

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.4.2022. 15:26:58
Na Europskom trgu do Velikog četvrtka traje zagrebački sajam suvenira

Foto: Promo

Zagrebački proizvođači suvenira nude svoje unikatne proizvode po prvi puta na Europskom trgu u sklopu „Proljetne manifestacije zagrebačkih proizvođača suvenira“ u organizaciji Sekcije proizvođača suvenira pri Udruženju obrtnika Grada Zagreba.



„Proljetna manifestacija zagrebačkih proizvođača suvenira“  održava se od 7. do 14. travnja 2022. godine na kojem svoju ponudu prezentiraju zagrebački obrtnici.  Svi posjetitelji mogu pronaći široku paletu ručnih unikatnih radova. „Devet naših kolega obrtnika okupilo se na tradicionalnom „Proljetnom sajmu proizvođača suvenira“ Udruženja obrtnika Grada Zagreba. Sretni smo što smo opet među ljudima i što možemo prezentirati naš rad. Drago mi je da svim našim sugrađanima, putnicima namjernicima,  ali i turistima možemo dočarati rad naših kolega te da mogu vidjeti i kupiti djela njihovih ruku u proteklom razdoblju“, rekao je Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba. 


Očekuje vas i široka paleta proizvoda namijenjena djeci i odraslima  izrađena u različitim bojama i motivima. Na štandu  umjetničkog obrta Art HD, vl. kiparice, Danijela Halužan Glumbić  možete pronaći originalne keramičke uporabne predmete i suvenire sa zagrebačkim motivima kao što su Kula Lotrščak, šestinski kišobran i licitarsko srce. Danijela Halužan Glumbić, ujedno i pročelnica Sekcije proizvođača suvenira, naglašava kako su ovakvi sajmovi prilika za prikazivanjem ručnih radova obrtnika. „Prilično smo osebujni i različiti – od asortimana keramike, licitara, medenjaka pa do drvenih suvenira. Putem svih njih prezentiramo svoju ponudu i naše obrtništvo te potičemo izradu zagrebačkih suvenira. Nakon 15 godina uključenosti na sajmove na Trgu bana Jelačića, svojom smo kvalitetom pokazali da smo dio zagrebačke atrakcije, da nas turisti prepoznaju i da tako funkcioniramo kao glavni promotori.“


Nezaobilazni štand sigurno će biti onaj s medenjacima i licitarskim srcima tradicijskog obrta Tomica Marica, vl. Ljiljane Milla,  koja  ljubav prema izradi licitara gaji od djetinjstva. „Ovdje prezentiramo 65 godina i treću generaciju obiteljske proizvodnje. Jedini smo u Gradu Zagrebu koji izrađuju licitarska srca uz medičarske proizvode, a ponosni smo na UNESCO zaštitu koju oni nose. Ovaj sajam nam znači puno, pogotovo sada pred Uskrs kada možemo pokazati ono što radimo i da smo još uvijek i da smo preživjeli ovu ekonomsku katastrofu“, naglasio je Ivica Milla.


Uz njih moći će se pronaći elegantni srebrni nakit s pečatom koji je izradila Sanja Kemenović, vl obrta Krasne stvari. Tu su i neobične minijature obrta Sounds mini, vl. Gorana Maretića koji je asortiman minijatura u konzervama upotpunio izradom anđela pod nazivom Strangels. Obrt Farbica, vl.  Draženke Kubat, razveselit će  svojom bogatom ponudom ručnih radova u različitim materijalima, s nezaobilaznim zagrebačkim motivima. Tu su i  već prepoznatljive i uvijek privlačne drvene igračke obiteljskog obrta Mikuš, vl. Tomislav Mlinarić,  kao tradicijski proizvodi Hrvatskog Zagorja. Jarkih su boja i ukrašene cvjetovima i  geometrijskim uzorcima. Unikatan nakit od mjeda, bakra i aluminija, visoke estetske vrijednosti u izradi vlasnice Antice Tomić iz obrta Ata4art stvoren je s puno ljubavi, vremena i užitka utkanih u svaki komad. 


Obrt Doris Art, vl. Doris Koritnik oduševiti će ručno oslikanim artiklima od stakla i keramike, reljefno i vjerodostojno oslikanim autentičnim motivima Zagreba i njegovih znamenitosti. Bogatu ponudu ručnih radova od drva i stakla moći će se naći na  štandu Klupica vl. Dijane Hrga Smoljo. „Osim Zagreb Craft Shopa, ovo nam je jedini i odličan način za plasiranje robe. Iako je sve poskupjelo, naši proizvodi nisu, a imamo i dosta zaliha s obzirom da u posljednje dvije godine nismo imali prometa kao prije pandemije. Nadam se da će sa popuštanjem mjera i sajmovi ponovno zaživjeti u punom obimu“, kaže Hrga Smoljo. 


Sajam je uveličao zbor Hrvatskog obrtničkog kulturnog umjetničkog društva „Sloboda“ – Zagreb koji ove godine slavi 150 godina postojanja. Pozivamo građane da prošeću „obrtničkim kutkom“ na Europskom  trgu i na taj način pruže podršku zagrebačkim obrtnicima i njihovim originalnim proizvodima iz vlastitih radionica, ali i pronađu poklon kako bi obradovali sebe ili iznenadili svoje najmilije. U skladu s proljetnim šarenilom očekuju vas nastupi KUD-ova, dječjih zborova i druga brojna iznenađenja.  Tu su i  svakodnevne prezentacije obrtnika izlagača  koje možete pogledati ispred njihovih štandova.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:39:18

Create Account