Noćas na Savi kod toplane: Spašen most od plutajuće olupine

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.7.2021. 15:42:38
Noćas na Savi kod toplane: Spašen most od plutajuće olupine

Foto: JVP Zagreb, Grad Zagreb

Brzom, zajedničkom i koordiniranom akcijom gradskih službi, vatrogasaca, vojske i MORH-a, policije i civilne zaštite jučer je odsukan brod na kaskadama kod Toplane na Savi i spriječena velika šteta koju je brod mogao napraviti na savskim mostovima.Naime, jedan od četiriju brodova-teglenica - olupina, privezanih nizvodno od Mosta mladosti u četvrtak se odvezao i nasukao na riječni prag. Kako je vodostaj Save jučer počeo rasti, postojala je opasnost da brod (dug 80 metara i težak 300 tona) prebaci prag, otpluta dalje i udari u željeznički most 3 kilometra nizvodno, čime je mogla nastati nesaglediva šteta. 


"Putem Ureda za upravljanje u hitnim situacijama pokrenuli smo akciju u kojoj je uz vatrogasce (koji su povezali brod s obalom) sudjelovala i vojska koja ga je svojom mehanizacijom odsukala, poravnala i privezala uz sjevernu obalu, uzvodno od Toplane", rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.


U akciji je sudjelovalo 14 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe (8 profesionalnih i 6 iz DVD-ova) pod zapovjedništvom voditelja smjene i ronilačkog tima JVP Zagreb Dražena Pavlića i 8 pripadnika HV-a pod zapovjedništvom načelnika Odjela za operativne poslove i obuku brigadira Darka Vukovića, uz asistenciju djelatnika MUP-a, Civilne zaštite i Hrvatskih voda. Akcija je započela u 17 sati, a završila u 1 poslije ponoći, a na terenu su cijelo vrijeme bili i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zahvalio je svim službama – vatrogascima, policiji, civilnoj zaštiti, gradskim službama, vojsci i Ministarstvu obrane – za uspješno obavljen posao i sprječavanje ozbiljnih oštećenja na savskim mostovima.


U ovom se slučaju radi o starom derutnom brodu koji je inače privezan u blizini Mosta mladosti. Međutim, brod je nedavno iz nepoznatog razloga otplovio do slapova u blizini toplane i tamo se nasukao. Vlasnici olupine navodno sumnjaju na namjerno odvezivanje broda.


Vezane vijesti
Ažurirano: 31.12.2020. 11:04:48

Create Account