Novo ruho zimskog plivališta Mladost

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.7.2021. 16:55:03
Novo ruho zimskog plivališta Mladost

Foto: Grad Zagreb

U povodu završetka energetske obnove zgrade Zimskog plivališta Mladost održala se konferencija za medije na kojoj su sudjelovali ravnatelj Ustanove Upravljanje sportskim objektima Bernard Grebenar, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica Odsjeka za zgradarstvo Nataša Kelava. 



Zimsko plivalište Mladost je najstarije zatvoreno plivalište namijenjeno za obuku, natjecanja, rekreaciju, plivanje, vaterpolo, skokove u vodu i sinkro plivanje. Sadrži veliki i mali bazen, dvoranu, mini košarkaško igralište, igralište za odbojku na pijesku, sunčališta i terasu. „Plivalište je otvoreno davne 1958. godine te mu je uz stalno korištenje bila potrebna sveobuhvatna obnova. Sada ćemo dobiti nov i obnovljen prostor za rekreaciju i sport te se nadam da će građani prepoznati sve dobrobiti energetske obnove. Djelatnici dobivaju kvalitetniji prostor za rad, a posjetitelji sigurnije i ugodnije uvjete boravka“, rekao je ravnatelj  Grebenar.


Projekt energetske obnove zgrade Zimskog plivališta Mladost provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. „Od 2015. godine Grad Zagreb provodi projekte energetske obnove za zgrade javne namjene u svojem vlasništvu. Uključene su 134 zgrade kao što su dječji vrtići, osnovne i srednje škole, zgrade zdravstva, domovi za starije osobe, zgrade područnih ureda i mjesnih samouprava, zgrade kulture i sportski objekti koji su imali loše energetske karakteristike. Ovom obnovom postići ćemo uštede toplinske energije od 36.000 MWH/godišnje, te smanjiti emisije CO2 za 10.000 tona godišnje.“, rekla je pomoćnica pročelnice Borić.  Investicija iznosi 805 milijuna kuna a planirani izvori financiranja su osim proračunskih sredstava i bespovratna sredstva iz EU fondova te povoljna kreditna sredstva. „Do sada je završena obnova na 67 zgrada sa kojom smo smanjili potrošnju toplinske energije za više od 15.500 MWh/godišnje i smanjili emisije CO2 za 4.500 t/godišnje. U tijeku su radovi na energetskoj obnovi na još 12 zgrada“, naglasila je Borić. 


Vrijednost projekta je 19.109.758,86 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  7.920.758,69 kn. „Na zgradi veličine 3.500 m2 grijane površine očekujemo uštede energije za više od 70%. Postavljena je toplinska izolacija zidova i krovova te zamijenjena stolarija i bravarija, no najveći izazov je bila velika stijena u prostoru velikog bazena koja je ostakljena trostrukim izo staklom sa pametnim senzorima za automatsko upravljanje temperature i osvjetljenja“, rekla je voditeljica Odsjeka Kelava. Sa grijanja na paru prešlo se na grijanje ogrjevnom toplom vodom, postavljeno je podno grijanje i ventilacija velikog i malog bazena. Zamijenjena je sva rasvjeta učinkovitom LED rasvjetom te je na krovu postavljena fotonaponska centrala. Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjena je energetska potrošnja za 365,53 MWh godišnje (73,99%) i emisija CO2 za 138,63 t/godišnje.



Vezane vijesti
Ažurirano: 19.7.2022. 12:44:39

Create Account