Obrtnička komora Zagreb donirala medicinske uređaje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.12.2020. 18:42:20
Obrtnička komora Zagreb donirala medicinske uređaje

Foto: Obrtnička komora

Obrtnička komora Zagreb donirala je potrebne medicinske uređaje gradskim domovima za starije osobe.



Razvojem pandemije koronavirusa neminovno dolazi do povećanih potreba za medicinskom opremom kako u samim bolnicama i zdravstvenim ustanovama tako i u ustanovama koje skrbe za starije i nemoćne. Na području Grada Zagreba djeluje 11 gradskih domova za starije osobe u kojima se skrbi i osigurava smještaj za nešto manje od 4000 korisnika. Osobe starije životne dobi predstavljaju rizičnu populaciju, te je uz pridržavanje svih propisanih mjera i preporuka, nužna organizacija skrbi o oboljelim korisnicima zbog širenja zaraze COVID-om-19.


Obrtnička komora Zagreb je, zajedno sa svojim udruženjima, prepoznala važnost skrbi o starijima, te je prikupila financijska sredstva za kupnju medicinskih uređaja neophodnih za skrb oboljelih od koronavirusa i drugih bolesnika s plućnim bolestima. Kupljeno je 12 koncentratora kisika i 12 pulsnih oksimetara, uređaja koji nisu standardna oprema ustanova socijalne skrbi-domova. Donacija je usmjerena na svih 11 gradskih domova za starije osobe.


Primopredaja uređaja održana je danas, 23. prosinca 2020. godine u Domu za starije osobe „Park“ na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar, ravnateljica Doma za starije osobe Park Nataša Koražija i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.


Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić tom je prigodom zahvalio Komori i Udruženju na donaciji. „Ovi uređaji biti će iskorišteni u najbolje svrhe u našim domovima. Simbioza obrtnika i Grada danas se ponovno vidi na djelu. Od 2000. godine podupiremo obrtnike i poduzetnike na razne načine i kroz razne projekte. Oni su zaštitni znak našeg grada i mogu reći da Zagreba ne bi bilo bez obrtnika, niti obrtnika ne bi bilo bez Zagreba. Njihove vrijedne ruke i u ovim najtežim trenucima demonstriraju da smo zajedno i na korist našem gradu, njegovim stanovnicima i cijeloj Hrvatskoj“, rekao je Bandić.


Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić istaknuo je: „Obrtnička komora Zagreb sa svim svojim udruženjima i Udruženje obrtnika Grada Zagreba pomagalo je našim sugrađanima kroz cijelu godinu – od potresa i prvog vala virusa do ove donacije koja je kruna našeg djelovanja. Smatramo da su ovakvi načini pravi put suradnje sa gradom i njegovim uredima te se ovim putem zahvaljujem svim kolegama što su prepoznali ovu hvale vrijednu inicijativu. Nadam se da će korisnici ove uređaje što manje koristiti i da ćemo zajedničkim snagama prebroditi ovu situaciju. Naše obrtničko srce i dalje će ostati veliko i uvijek ćemo biti spremni pomoći“.


Ravnateljica Doma za starije osobe Park Nataša Koražija zahvalila se na vrijednoj donaciji u ime svih ravnatelja koji su osigurani za sve zagrebačke gradske domove. „Ovi uređaji će nam omogućiti da proširimo našu djelatnost i aktivnosti te korisnicima pružimo sigurnost u njihovo zdravlje i očuvanje života. Od velike je važnosti imati ovakve uređaje koji imaju veliku ulogu u zaštiti zdravlja u ovoj teškoj situaciji“, rekla je Koražija. 


Koncentrator kisika je medicinsko pomagalo, aparat koji služi za stvaranje kisika iz zraka elektro-mehaničkim putem te pomaže u liječenju bolesnicima sa kroničnom respiracijskom insuficijencijom (KRI), kroničnom i neizlječivom bolešću koja najčešće nastaje kao posljedica kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Pulsni oksimetar je uređaj koji služi za mjerenje zasićenosti krvi kisikom (SpO2) i srčanog ritma - pulsa. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2023. 16:01:05

Create Account