Od danas nam je skuplja voda iz javnog vodovoda, Tomašević objasnio razloge

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.3.2023. 9:38:53
Od danas nam je skuplja voda iz javnog vodovoda, Tomašević objasnio razloge

Foto: Ilustracija, Borko Samec, Sesvete danas

Odlukom gradske vlasti od danas je skuplja voda iz javnog gradskog vodovoda, odnosno holdingove podružnice Vodoopskrba i odvodnja.



Od danas je u Zagrebu skuplja voda. Odluka je to gradske vlasti najavljena još krajem prošle godine kad je iznos bio 20%, pa potom nakon početkom godine najava poskupljenja smanjena je na 15% nakon intervencije države.


Cijena kubika vode varira ovisno o kategoriji kupca, a dijeli se na varijabilni dio i fiksni dio.  Najčešća i najskuplja kategorija na području grada su kućanstva priključena na kanalizaciju s odvodnjom na pročistač (CUPOVZ) gdje je cijena kubika 2,26 €, te plus fiksna mjesečna naknada za vodoopskrbu i odvodnju u iznosu 3,5 €.


Na području Sesveta mnoga kućanstva imaju kanalizaciju, ali nisu priključena na CUPOVZ, pa će tako oni plaćati novu cijenu kubika vode nešto nižih 2,19 €, a fiksni dio na računu iznosit će im kao i prethodnima 3,5 €


Na žalost veliki dio Sesveta, donosno gotovo cijelo Prigorje nije spojeno na kanalizacijsku mrežu, stoga ne plaćaju odvodnju koja je inače uključena u cijenu vode, pa će tako na njihovim računima cijena kubika vode biti 2,02 € uz fiksnu mjesečnu naknadu od  2,99 €, što je nešto niže negoli u prethodne dvije kategorije, jer je i fiksna naknada podijeljena na dio vodoopskrbe i dio odvodnje. 

(Cijene su prenijete iz službenog cjenika VIO-a)


Je li voda doista trebala poskupjeti i zašto je voda poskupjela kada sa svih strana stižu izjave kako ne bi trebalo dizati njenu cijenu, objasnio je na jučerašnjoj konferenciji na novinare gradonačelnik Tomislav Tomašević. 


Na slici gradonačelnik Tomislav Tomašević,  Borko Samec/Sesvete danas


"Podsjetimo se, 2007. godine Zagrebački holding je emitirao preko dvije milijarde kuna obveznica tvrdeći da će ih uložiti u vodoopskrbnu mrežu u koju nije ulagano pedesetak godina. Manje od 3% tog novca je namjenski potrošeno, a ostalo je otišlo u pokrivanje tekućih dugova Holdinga, a ne u investicije za vodoopskrbnu mrežu. Radi toga je do sad u Zagrebu već dva puta puknuo magistralni vod", rekao je gradonačelnik Tomašević na jučerašnjoj konferenciji za novinare govoreći o toj temi, te dodajući da su  uz to još nebrojeno puta pucale cijevi vodovodne mreže raznih profila. 


Naglasio je da je vjerojatno i dio uzroka velikog pucanja cijevi i potres, međutim zastarjele cijevi tektonika puno lakše ošteti negoli nove.


"Da bi povukli novac iz europskih fondova odnosno milijardu i osamsto milijuna kuna za obnovu zagrebačke vodovodne mreže, projekt obnove moramo sufinancirati s 500 milijuna kuna. Stoga je ovih 15% poskupljenja vode nužno kako bismo došli do izvora financiranja odnosno našeg udjela u projektu", zaključio je Tomašević pojašnjenje o poskupljenju vode u Zagrebu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.4.2024. 15:26:48

Create Account