Održana manifestacija Martin je v Zagrebu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 10.11.2019. 22:06:26
Održana manifestacija Martin je v Zagrebu

Foto: Marko Čolić i Julio Frangen

Devetnaestu godinu zaredom Grad Zagreb i Zagrebačka županija te vinogradari i vinari s područja Zagreba i Zagrebačke županije, udruženi u Udruge Vinskih cesta, na središnjem zagrebačkom trgu priredili su  u nedjelju krštenja mošta u mlado vino. 


Na Martinjski sajam na Trg Bana Jelčića došli su " Biškupi" iz svih djelova Hrvatske u kojima se obilježava Martinje, krštenje mladog vina. Došel je došel Sveti Martin, vince je krstil, ja ga bum pil. "zapopevali" su "nalarfani biškupi" a onda otišli zajedno njih desetak najprije u Samobor a zatim u Jastrebarsko.


Martinjskim "špelancijama " prethodio je Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije koji je održan  od 5. do 8. studenog također na Trgu Bana Jelačića i koji su organizirali su Udruga Portugizac Plešivica i Udruga malih sirara "Sirek" a onda je večina vinara ostala na Trgu na Martinjskom sajmu.


Na sajmu portugizaca, prvo vino iz ovogodišnje berbe predstavili su PZ Plešivica, Gregorić Snježana, Braje Robert, Braje Josip, VVG Sirovica, Vučinić Zdenko, Golubić Danijel, Krešimir Ivančić, Majcenović Vlado, Krešimir Režek i Stanišić Franjo a onda su im se na Martinjskom sajmu pridružili i Damir Drago Režek, Ivica Jurkovac, Franjo Gregorić, sa Zagrebačke vinske ceste Marijan Tomurad i Ivan Kefečak te Zvonimir Dukarić s Varaždinbrega.


Kao novitet kušalo se i Portugizac Plešivica Selection, zajedničko vino članova Udruge Portugizac Plešivica u čijoj proizvodnji sudjeluju Gregorić Snježana, Golubić Danijel, Braje Robert, Braje Josip, Damir Drago Režek, Gregorić Franjo, Ciban, Vukoder, Jurkovac i PZ Plešivica. 


Posebnost je u tome, što smo od odabranog grožđa s najboljih položaja proizveli 1300 litara mladog vina pod zajedničkom etiketom i nazivom Portugizac Plešivica Selection.  Na ovaj smo način iznova povezali naše članove ali i vinoljupce koji cijene tradiciju pijenja mladog portugisca – rekao je  Tomo Haramija, predsjednik Udruge Portugizac Plešivica.


 Portugizac se u ove hladnije dane može lijepo sljubiti s jelima od divljači, tamnim mesom te nezaobilaznim kestenima i sa sirevima.

Pored vina posjetitelji su mogli  kušati i razne sireve sirana Šestak i Kusanovec sa „ Ceste sira Zagrebačke regije“.


Cilj udruživanja i povezivanja malih sirara je u unaprjeđivanju sirarske djelatnosti, zajedničkom predstavljanju i podizanju kvalitete proizvoda te razmjeni iskustva i pružanje stručne pomoći za što uspješniji plasman sira ali i drugih mliječnih proizvoda  – rekla je Romina Zadravec, predsjednica Udruge »Sirek«.


Na ocjenjivanju sireva Zagrebačke županije, koje je održano  14. listopada u Buzinu, bilo je16 sireva u tri kategorije (trinaest kravljih i tri kozja). Dodijeljeno je jedno brončano odličje za OPG Golubić Marica, pet srebrnih  za OPG Lončar Štefica, OPG Puljko Štefica, OPG Furnkran Katarina i OPG Zadravec Romina te deset zlatnih za OPG Golubić Marica, OPG Furnkranz Katarina, OPG Zadravec Romina, OPG Grčević i siranu Jurkas čiji je sir gauda s ljutom paprikom šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja.




Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account