Održani 5. Dani medijske pismenosti, na konferenciji u Zagrebu predstavljeni rezultati

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 10.5.2022. 10:49:58
Održani 5. Dani medijske pismenosti, na konferenciji u Zagrebu predstavljeni rezultati

Foto: Promo

Na 5. Danima medijske pismenosti sudjelovalo 30 tisuća sudionika, konferencija održana u Zagrebu uz sudjelovanje ministra obrazovanja i ministrice kulture i medija.



 Na konferenciji za medije u povodu 5. Dana medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja održane u Zagrebu, govorilo se o važnosti medijskog obrazovanja. 

Ove godine Dani medijske pismenosti održavaju se pod sloganom „Misli svojom glavom u medijskom labirintu”. Na ovogodišnjim Danima medijske pismenosti održalo se dosad 500 događanja u 155 gradova i mjesta diljem zemlje, na kojima su građani dobili priliku obrazovati se u području medijske pismenosti. 


 Istraživanje koje je  za UNICEF i Agenciju za elektroničke medije provela agencija Ipsos pokazalo da postoji velika potreba za takvom vrstom obrazovanja, kao i snažna svijest građana o tome da je obrazovanje o medijima važno: 

80% građana nije imalo priliku učiti o medijima, 81% učenika i studenata smatra da bi obrazovanje iz područja medijske pismenosti trebalo značajnije biti uključeno u školske kurikule, od medija roditelje najviše brinu društvene mreže i platforme za razmjenu videozapisa, mrežne videoigre  i aplikacije za dopisivanje, roditelje najviše brinu mrežno nasilje, seksualizirani sadržaji i utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje,  svaki treći učenik ili student od 15 do 25 godina kaže da je osjećao stres, usamljenost, zavist ili nižu razinu samopouzdanja zbog sadržaja na društvenim mrežama.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.2.2024. 13:17:16

Create Account