Pariz sadi 170.000 stabala za bolju klimu u gradu, može li Zagreb isto?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.10.2021. 11:43:12
Pariz sadi 170.000 stabala za bolju klimu u gradu, može li Zagreb isto?

Foto: Pixabay

Pariz je godinama bio jedan od gradova s prekomjernim zagađenjem zraka pa sada glavni grad Francuske želi poboljšati klimu grada sadnjom 170.000 novih stabala.




Cilj ove akcije o kojoj izvještava dpa, a prenosi HINA je borba protiv klimatskih promjena. Dodatno drveće, posadit će se gdje god ima mjesta, uz ulice, na trgovima, u parkovima, ali i uz autoceste oko grada, objavila je gradska uprava. Naime, znano je da drveće apsorbira ugljični dioksid, poboljšava kvalitetu zraka i snažna je toplinska barijera tijekom ljetnih toplinskih valova. Uz to, drveće je prirodna prepreka buci i vizualnom zagađenju, što promiče zdravlje Parižana i smanjuje stres, navodi se u izvještaju.


Iako je Pariz  već sada jedan od europskih gradova s ​​najviše drveća, gradska uprava ne preza od toga da grad postane još zeleniji, a u što je još ranije podosta investirano, pa tako grad ima vlastiti rasadnik drveća.


Ima ga i Zagreb, a tek treba vidjeti može li se naš grad u skorom razdoblju jače zazeleniti novim, mladim drvećem, odnosno može li se stati na kraj pretvaranju parkova i zelenih zona u neke nove zidane mastodonte. 


Za sada znamo da udruga Zelene i plave Sesvete intenzivno rade na projektu genetskog kopiranja i rasađivanja originalnih lipa iz Donje Planine, te bi se vrlo skoro, kad se dobiju mladice za sadnje o čemu brine Šumarski institut u Jastrebarskom, na sesvetskom području trebalo zasaditi stotinjak takvih istovjetnih lipa iz doba Matije Gupca.


Ista je udruga već nekoliko puta imala akcije sađenja stabala i grmolikog bilja na području Sesveta, nastavit će se i nadalje, no hoće li nešto slično poduzimati i nadležne gradske službe ostaje da se vidi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.4.2024. 13:36:37

Create Account