Počeo je 13. ZeGeVeGe, Pun trg Bana Jelačića ljubitelja vegetarijanstva

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.9.2021. 15:57:32
Počeo je 13. ZeGeVeGe, Pun trg Bana Jelačića ljubitelja vegetarijanstva

Foto: Vanja Babić

Na 13. ZeGeVegeu veganska pizza, sushi, bolonjeze i kajgana, brojni izlagači biljne hrane, vege restorani, govornici Danas od 8 do 21 sati i sutra, 4. rujna 2021. od 8 do 20 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, nakon prošlogodišnje pauze, trinaesti put zaredom održao se najveća veganska proslava i nezaobilazan dio turističke, gospodarske, gastronomske, ekološke i kulturne ponude Hrvatske u ovome dijelu Europe – ZeGeVege festival održivog življenja. Festival će uskoro posjetiti zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a dolazak 4. rujna najavili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.


Posjetitelje privlači raznolika ponuda zdrave hrane, kozmetike isključivo biljnog podrijetla koja nije testirana na životinjama, proizvodi na bazi soje i pšenice poput tofua, sejtana i biljnih kobasica, ekološki proizvodi, plodovi i proizvodi nastali vrijednim rukama obiteljskih gospodarstava, biljna mlijeka i maslaci, ljuti umaci, dodaci prehrani, kozmetika za ljubimce… Čak devet restorana donosi raznoliku ponudu biljnih jela kao što su bolonjeze, pizze s veganskim sirom, sushi i ostale azijske delicije u biljnoj verziji, tradicionalna hrvatska jela poput soparnika, primamljiva biljna variva, kobasice, falafel, hotdog, kebab, razni biljni namazi, veganske slastice i sirovi kolači te mnogo toga drugoga. 


Osamdeset izlagača nude proizvode temeljene isključivo na biljnim namirnicama, što je zaštitni znak ZeGeVege festivala. Privlače i degustacijama, prezentacijama inovacija, radionicama kuhanja i savjetovanjima o veganskoj kozmetici, kao i štandovima udruga. Osim toga, posjetitelji uživaju u odličnoj atmosferi, glazbi, druženju pod suncobranima i u vizualnom identitetu najzelenijeg festivala, koji je ukrašen edukativnim panoima, velikim natpisom „vegan” i živim biljkama.


Posjetitelje očekuju i inspirativni razgovori voditeljice Sare Mešin s različitim govornicima, koji će se moći čuti s pozornice. Svi će moći naučiti nešto o aktivizmu za prava životinja u susjednim državama, čuti korisne savjete o prelasku na veganstvo ili saznati kako veganstvom ostvariti još bolje sportske uspjehe. Od Igora Barberića i Nataše Rajčević koji su zajedno s Marie Wasler preko jumbo plakata pozvali sve da, umjesto kalorija, radije počnu brojati spašene živote, moći će se čuti njihov osoban i emotivan put prema veganstvu te naučiti kako suosjećajni način života utječe na njihov život, zdravlje, ali i na živote životinja i očuvanje okoliša.


Recepti, zanimljive informacije i novosti iz svijeta o stalnom porastu zanimanja za veganstvo i širenju veganske ponude mogu se iščitati i iz brošure koju svi posjetitelji mogu dobiti besplatno na informativnom štandu organizatora i iz ruku vrijednih volontera. Ovo svima drago događanje edukativnog karaktera organizira udruga Prijatelji životinja na neprofitnoj osnovi. Uvijek prožet pozitivnom vibrom kroz svojih 13 godina postojanja, ZeGeVege postao je festival koji se ne propušta, a značaj mu još više raste s obzirom na to da nam je svima okretanje prema veganskoj hrani i održivu življenju nužno za opstanak na planetu i zaustavljanje klimatskih promjena.


Danas možemo uživati u mesnim jelima bez životinjskoga mesa, u mlijeku i mliječnim proizvodima bez kravljega mlijeka te palačinkama i kolačima bez kokošjih jaja, što dokazuju i hrvatski proizvođači. Zato će na ZeGeVegeu biti uručena plaketa za najinovativnije veganske proizvode koji su odabrani kroz projekt „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”, poput veganske tofu kajgane, koja će se moći i probati.


„Svatko od nas može paziti da ostavi što manji ekološki otisak, da misli na pitku vodu, spriječi glad u svijetu i zaustavi daljnje globalno zatopljenje, a ZeGeVege ohrabruje pojedince da mijenjaju sebe kako bi promijenili svijet. Svi su dobrodošli i svi su važni”, poručuju Prijatelji životinja.


Pokrovitelji ZeGeVege festivala su: Grad Zagreb, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatska gospodarska komora, a potporu su dali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i druge institucije.


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.9.2023. 12:56:55

Create Account