Policija prekinula ilegalne zagrebačke noćne utrke

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.1.2022. 11:56:04
Policija prekinula ilegalne zagrebačke noćne utrke

Foto: PUZ

Javna je tajna da se noću na gradskim prometnicama održavaju tzv. Street race utrke. 
Policija je u provedenoj akciji zatekla čak 20 vozila pripremljenih za utrke, te ih  isključila izu prometa i uputila na izvanredni tehnički pregled.

 

Protekli vikend vikend u večernjim i noćnim satima na području Novog Zagreba, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s djelatnicima Carine i Stanice za tehnički pregled u Zagrebu, proveli su preventivno – represivnu akciju povodom saznanja i prikupljenih obavijesti o održavanju ilegalnih auto utrka tzv. „Street race“ kao i okupljanja te druženje većeg broja osoba na određenim lokacijama na području Grada Zagreba bez pridržavanja trenutno važećih epidemioloških mjera kojim se sprječava širenje zaraze virusom „COVID-19“ te bez potrebnih odobrenja i suglasnosti nadležnog Stožera civilne zaštite kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Tijekom akcije utvrđeni je veći broj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prvenstveno u segmentu tehničke neispravnosti vozila zbog čega je čak 20 vozila upućeno na izvanredni tehnički pregled u Stanicu za tehnički pregled vozila u Gradu Zagrebu gdje je za navedena vozila utvrđena tehnička neispravnost u smislu „opasnih nedostataka na vozilima“, tj. nadogradnje i preinake koje nisu u skladu s Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama i Pravilnika o homologaciji vozila. Navedena vozila su isključena iz daljnjeg sudjelovanja u prometu na cestama dok su protiv vozača, odnosno počinitelja spomenutih prekršaja poduzete odgovarajuće mjere te su prekršajno sankcionirani temeljem članka 236. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 2.000 kuna do 5.000 kuna.


 Za napomenuti je također da je u suradnji s djelatnicima Carine zbog prekršaja iz Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU, jedno vozilo privremeno oduzeto.

 

Povodom svega navedenog, i ovom prilikom želimo upozoriti sve ljubitelje „brzina“ i „utrka“ da ceste nisu površine namijenjene za takvu vrstu dokazivanja svojih vozačkih sposobnosti i vještina, kao i tehničkih mogućnosti te karakteristika njihovih vozila već za to postoje posebno namijenjene površine uz posebne sigurnosne mjere te uz kontrolirane uvjete na kojima se takve utrke mogu održavati, a da se ne dovodi u rizik njihova sigurnost niti sigurnost drugih sudionika u prometu.


 

Policijska uprava zagrebačka će kroz suradnju i koordinaciju s nadležnim institucijama, kao i ubuduće prikupljati sva saznanja o svim vrstama okupljanja u smislu ilegalnih utrka tzv „Street race“ te poduzimati sve mjere i radnje s ciljem sprječavanja organiziranja, okupljanja i održavanja spomenutih ilegalnih utrka. Ujedno obuhvatit će se s time i  javna okupljanja većeg broja osoba na jednom mjestu suprotno trenutno važećim svim epidemiološkim mjerama kojima se sprječava širenje zaraze virusom „COVID-19“ te bez potrebnih suglasnosti i odobrenja nadležnog Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dok će se protiv organizatora i počinitelja svih vrsta takvih kažnjivih radnji poduzimati odgovarajuće mjere i sankcije, a sve s ciljem održavanja i povećanja sigurnosti cestovnog prometa, odnosno zaštite i sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu te zaštita pučanstva od širenja zaraze virusom „COVID-19".


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.1.2023. 11:40:33

Create Account