Povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja Grad Zagreb najavio niz aktivnosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.2.2024. 11:17:42
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja Grad Zagreb najavio niz aktivnosti

Foto: Grad Zagreb

Program će integrirati rezultate istraživanja koje je danas predstavljeno, posebice vezano uz prevenciju elektroničkog nasilja koje je u porastu.

  


Jučer su u Zagrebu predstavljeni rezultati istraživanja o vršnjačkom nasilju u 15 osnovnih i 16 srednjih škola koji je proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, na inicijativu Grada Zagreba u sklopu aktivnosti na izradi Akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja od 2024. do 2026. godine.

 

„Ovim Akcijskim planom želimo uključiti, povezati i mobilizirati pojedince, ustanove, lokalnu zajednicu i javnost u svrhu prevencije i suzbijanja nasilja“, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec. 

Dodala je kako je krajem 2023. s UNICEF-om potpisan Sporazum o doprinosu na prevenciji vršnjačkog nasilja kroz program koji će se ove godine provoditi u zagrebačkim osnovnim školama. 


Program će integrirati rezultate istraživanja koje je danas predstavljeno, posebice vezano uz prevenciju elektroničkog nasilja koje je u porastu. „Početkom rujna počinje provedba pilot faze u sedam škola, u drugom polugodištu 2024/25. širimo program na 20 škola, a nadamo se da će u narednom razdoblju i druge škole biti motivirane se uključiti“, istaknula je zamjenica Dolenec.


Također je bitno istaknuti da iz gradskog proračuna u 2024. Grad Zagreb investira oko 500.000 EUR u novu lokaciju za podružnicu Savjetovališta Luka Ritz na zapadu grada, kao i nova zapošljavanja. 


“Savjetovalište Luka Ritz već sada ima značajno iskustvo u radu s djecom i mladima koji pokazuju rizično ponašanje, a želimo tu gradsku ustanovu dodatno razviti kao središte povezivanja i mobiliziranja svih dionika u borbi protiv vršnjačkog nasilja”, zaključila je zamjenica. 


Rezultati istraživanja predstavljeni su na stručnom skupu „Vršnjačko nasilje kod djece i mladih Grada Zagreba“, koji se održao u organizaciji Grada Zagreba, u suradnji s Povjerenstvom za izradu prijedloga Akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja od 2024. do 2026. te Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.7.2024. 12:24:55

Create Account