Povodom Svjetskog dana borbe protiv Alzheimerove bolesti, održana je Završna konferencija EU projekta „Svi za pamćenje“.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.9.2022. 15:37:51
Povodom Svjetskog dana borbe protiv Alzheimerove bolesti, održana je Završna konferencija EU projekta „Svi za pamćenje“.

Foto: Promo

Projekt  „Svi za pamćenje“ (SPAM) provodi Grad Zagreb sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020., UP.02.2.2.06.0064.,  u okviru Otvorenog privremenog poziva na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 1“. 



Pokrenut je od strane Grada Zagreba i partnera: Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Klinike za psihijatriju Vrapče, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest te Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku-Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. 


„Projekt „Svi za pamćenje“ započeo je 20. rujna 2020., na samom početku pandemije bolesti COVID-19. Iako smo imali smo puno izazova napori Grada Zagreba i naših projektnih partnera da se senzibilizira javnost za potrebe osoba s demencijom i njihovih obitelji te da im se pruže  usluge u mjestu prebivališta nisu jenjavali. Upravo suradnjom i zajedničkim naporima postigli smo zadane ciljeve u projektu. Zbog takve situacije, u dvije godine, koliko je projekt trajao, ukupno je usluge privremenog boravka za oboljele od demencije koristilo  70 korisnika. Jako smo ponosni na odaziv radionica za neformalne njegovatelje. Aktivnosti edukacija za stručnjake i članove obitelji smo provodili u 7  županija na području RH i na području Grada Zagreba s obuhvatom od približno 500 korisnika. Koliko su radionice uspješne, pokazuje i jučerašnji primjer, kada smo zbog velikog interesa, morali održati još  jednu radionicu u Klinici za psihijatriju Vrapče za članove obitelji oboljelih .“- rekla je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, Voditeljica projekta „Svi za pamćenje“.



Projektom „Svi za pamćenje“ nastojala se pružiti podrška oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije pružanjem dviju novih socijalnih usluga na području Grada Zagreba, i to uspostavom popodnevnog boravka za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, radnim danom i subotom, kao i uspostavom mobilnog tima za prijevoz do boravka i podršku u svakodnevnim aktivnostima. 


„S trendom starenja stanovništva demencija je prerasla u epidemiju jer svake 3 sekunde netko u svijetu razvije kliničku sliku demencije.Tu je naša uloga da pomognemo i brinemo o tim ljudima. Činjenica da se usluga pruža u zdravstvenoj ustanovi pokazujemo i dokazujemo da zdravstveni sustav može i mora zadovoljavati potrebe članova društva, a nadam se da ćemo naći načina i za uvođenje novih usluga kojima ćemo odgovarati na potrebe naših građana.Hvala cijelom timu i partnerima koji su dali doprinos da ovaj projekt uspije.“ – rekla   je izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Romana Galić, Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.


U okviru ovoga Projekta, zaposleno je stručno osoblje te je kupljeno  vozilo za prijevoz korisnika. Dnevni boravak je bio smješten u izdvojenom namjenskom objektu Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.


„Ovim projektom smo doista omogućili brigu i skrb za tako osjetljivu populaciju. Sretni smo što smo uspjeli svima, i korisnicima i njihovim članovima obitelji pružiti priliku za nešto 

dobro. Uspjeli smo i nadam se da ćemo s ovakvim projektima nastaviti dalje.“- izjavio jedoc.prim.dr.sc. Vladimir Grošić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.


U okviru Projekta provodile su se i edukacije za formalne i neformalne njegovatelje.


„Vrlo smo zadovoljni jer smo suradnjom institucija napravili puno za pacijente kada govorimo o mentalnom zdravlju. Mi smo ovdje da educiramo stručnjake i osnažimo obitelji, posebice kako se u emocionalnom dijelu nositi s time, a sve u cilju unapređenja kvalitete života oboljelih i članova njihovih obitelji.“- rekla je izv. prof. prim. dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče.


Vrijednost ovog projekta iznosila je 1.421.954,69 kuna, a u potpunosti je financiran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda. Vrijeme provedbe je od 22. 09. 2020. do 22. 09. 2022.

 


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.3.2024. 18:22:12

Create Account