Pozdravi jesen na ZeGeVege festivalu u petak i subotu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.9.2022. 12:25:29
Pozdravi jesen na ZeGeVege festivalu u petak i subotu

Foto: Zege-vege

14. ZeGeVege festival održivog življenja održat će se u petak 23. rujna od 8 do 21 sat i subotu 24. rujna 2022. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. 



Organizatori ove velike manifestacije koja već godinama okuplja desetke tisuća posjetitelja, neprofitna udruga Prijatelji životinja, ponovno će ugostiti brojne restorane, izlagače biljne hrane i kozmetike koja nije testirana na životinjama, udruge za zaštitu životinja i okoliša, uz svima zanimljiv i sveobuhvatan cjelodnevni program obogaćen i degustacijama i promocijama.

 

Budući da ZeGeVege festival zbog svoje poučne note o važnosti održivog življenja ima veliki značaj za Republiku Hrvatsku i Grad Zagreb, svoju posjetu najavili su i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predstavnik Vlade RH i drugi uzvanici.

 

Uz domaća jela, burgere od proteina graška, biljne sireve i razna biljna mlijeka, na ZeGeVege festivalu moći će se probati fermentirana ciabatta s veganskom šunkom, razni specijaliteti azijske i indijske kuhinje, fina topla variva, kao i ćevapčići od ječma u lepinji s lukom, falafel i tjestenina s umakom bolonjeze od soje. Pozornost će sigurno privući i pivo od indijanske banane, slatki džem od luka, veganski med, sirovi kolači, namaz od lješnjaka i čokoladni namaz od batata. Neki izlagači imat će jestive čak i žlice i slamčice! Cjelokupna ponuda ZeGeVegea isključivo je biljnoga podrijetla i ima edukativni karakter.

 

Jedno je sigurno: sa ZeGeVege festivala nitko neće otići praznih platnenih vrećica, kao ni praznog želuca, ali ni bez novih saznanja o prednostima veganskog načina života, koji vrednuje održivost i suosjećanje prema svim bićima s kojima dijelimo planet. Kako razumno koristiti naše ograničene prirodne resurse i smanjiti ekološki otisak svi će moći čuti od dugogodišnjih aktivista, kuhara, nutricionista, sportaša i drugih koji će se izmjenjivati na pozornici, a dijelit će se i ZeGeVege brošura s receptima i korisnim savjetima. 

 

S informativnih panoa moći će se saznati zašto je nužno proizvodnju hrane prebaciti na zdraviji, održiviji i pravedniji sustav, a najmlađe očekuju igra i kreativne radionice u Dječjem kutku. Na ZeGeVege festivalu, gdje se sav otpad razvrstava u postavljenom reciklažnom dvorištu, bit će predstavljen i novi model prikupljanja komunalnog otpada u gradu Zagrebu.

 

Za one rijetke koji još misle da vegani jedu samo priloge i travu, bit će postavljena instalacija „Vege izlog” na kojoj će biti „poslužene” popularne biljne zamjene za meso, jaja, mlijeko i ostale životinjske nusproizvode dostupne u trgovinama diljem Hrvatske. Tako će svi zainteresirani moći vidjeti na licu mjesta čime se opskrbiti prilikom sljedeće kupovine, inspirirani na pozitivne životne promjene cjelokupnom atmosferom i onime što nauče na ZeGeVegeu.

 

Prijatelji životinja još jednom pozivaju sve na dvodnevnu proslavu suosjećanja i veganstva: „Svi su dobrodošli jer svaki korak prema održivosti je važan. Degustirajte hranu, popričajte s izlagačima, poslušajte edukativni program i osjetite pozitivnu vibru hrvatske Veganmanije. Vidimo se!”


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:39:18

Create Account