Predavanjem na temu krivotvorenih dokumenata i umjetnina završena izložba AKD – 30 godina povjerenja i sigurnosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.12.2021. 13:04:56
Predavanjem na temu krivotvorenih dokumenata i umjetnina završena izložba AKD – 30 godina povjerenja i sigurnosti

Foto: AKD

Za vrijeme trajanja izložbe posjetitelji su mogli čuti zanimljiva predavanje te aktivirati elektroničku iskaznicu i mobilnu aplikaciju Certilia.


 


Jučer je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu održano predavanje na temu krivotvorenih umjetnina i dokumenta koje su u sklopu izložbe „AKD – 30 godina povjerenja i sigurnosti“ organizirali Muzej policije i AKD. Okupljeni su mogli čuti o vještačenjima koje provodi Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ te vidjeti uživo primjerke krivotvorenih dokumenata. Predstavljena je i zbirka krivotvorenih umjetnina Muzeja policije, a bilo je riječi i o ulozi policije u razrješavanju ovog oblika kriminaliteta. Prepoznati krivotvorinu od originala je ponekad iznimno zahtjevno. Edukacija o ovoj vrsti kriminaliteta doprinosi edukaciji javnosti, ali i prevenciji obmana i prijevara kupaca umjetnina.


O ovim, često zanemarenim temama, govorili su  Jasna Galeković iz Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Helena Jelinek Mareljić iz Muzeja policije, izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota - Odsjek povijesti umjetnosti Sveučilišta u Zadru te Željko Krznarić iz Sektora kriminalističke policije.


Multimedijska izložba „AKD – 30 godina povjerenja i sigurnosti“ organizirana je povodom trideset obljetnice tvrtke AKD. Izložba je otvorena 25. studenoga, a u dva tjedna posjetitelji su mogli vidjeti brojne zanimljivosti. Upoznati se s povijesti stvaranja te tehnološkim razvojem hrvatskih dokumenata, kao i nizom rješenja, usluga i tehnologija koje AKD pruža u različitim sektorima na međunarodnom i domaćem tržištu.


 


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.3.2024. 11:01:37

Create Account