Predstavljena volonterska mreža "Ante Gabrić"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.12.2021. 17:00:14
 Predstavljena volonterska mreža "Ante Gabrić"

Foto: Promo

Isusovačka udruga "Centar za duhovnost i kulturu Ignacije" predstavila je Volontersku mrežu "Ante Gabrić", program edukacije i slanja volontera na višemjesečno volontersko iskustvo izvan Europe.



Predstavljanje je prigodno organizirano na blagdan svetog Nikole koji je volio pomagati svima, a naročito siromašnima. Dan ranije obilježen je Međunarodni dan volontiranja te je ovo bila prilika podsjetiti se na to kako zajednički možemo napraviti velike stvari za one u potrebi. 


Govornici na predstavljanju Volonterske mreže Ante Gabrić bili su ljudi bogatog životnog i volonterskog iskustva: Tvrtko Barun, voditelj Centra Ignacije; volonterke u Kamerunu i Tanzaniji Branka Patafta i Mejrema Lujinović te  Prince Wale Soniyiki, Nigerijac koji u Hrvatskoj živi već 12 godina.


Volontiranje je najveća snaga koja doprinosi razvoju i promjenama u društvu, a volonteri darivanjem svojeg vremena, znanja i iskustva, doprinose razvoju zajednice u kojoj djeluju, ali i društva u cjelini. Volonterska mreža Ante Gabrić volonterima će omogućiti iskustvo susreta s ljudima afričkih, južnoameričkih i azijskih naroda, njihovim potrebama, kulturom i običajima - bilo da je riječ o izgradnji infrastrukture, brizi za djecu, školama, sirotištima, umjetnosti, itd. Iskustvo je to koje mijenja uvjete života tih ljudi, a u isto vrijeme obogaćuje život volontera. 


Projektu se mogu priključiti svi koji imaju vještine, znanja i iskustva - ali i vremena. Samo priprema za odlazak u te zemlje traje četiri mjeseca, kako bi se volonter pripremio na izazove s kojima će se susresti. U samoj pripremi stavit će se naglasak i na duhovnost, ali i na pitanje kulture, različitosti u običajima, načinima ophođenja, komunikacije, lokalnoj zajednici, povijesti te države, društva i politike. To je sve bitno kako bi osoba tamo mogla kvalitetno proživjeti svoje volontersko poslanje.


Posebnost Centra za duhovnost i kulturu Ignacije je u tome što je to u potpunosti volonterski projekt i trenutno je u rad Centra uključeno više od 40 volontera iz 5 različitih zemalja. Centar nudi tradiciju svetog Ignacija svima koji žele rasti u zrelosti i autentičnosti svog duhovnog života. Ova tradicija je provjerene kvalitete, povezana s konkretnim životom, integralna, klasična i dinamična u isto vrijeme. Pomaže suvremenom čovjeku snažno odgovoriti na znakove vremena, aktualne izazove i potrebe s kojima se susreće u svakodnevnom životu.


Create Account