Priča o cekeru u Hrvatskoj kući Materina priča

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.1.2022. 15:09:18
Priča o cekeru u Hrvatskoj kući Materina priča

Foto: Plakat

U sklopu projekta očuvanja hrvatske kulturne i tradicijske baštine Hrvatska kuća Materina priča poziva na izložbu Priča o cekeru.



Pletenje cekera od komušine kukuruza stoljetna je vještina i tradicija žena ruralnih prostora u Hrvatskoj. Za njegovu izradu koristi se ekološki prirodni materijal - komušina, koja je biološki ostatak u poljoprivrednoj proizvodnji. Autorica dizajna Mina Petra oblikovala je ceker kao ekološki uporabni suvenir s motivima narodnih nošnji. Vrijednost cekera  kao uporabnog suvenira potvrđuju priznanja i nagrade: Zlatna medalja na 1. Salonu inovacija u Bjelovaru, Grand Prix i Prva nagrada izložbe suvenira Kvarner Expo u Opatiji, Priznanje Suncokret ruralnog turizma, Zagreb 2020.


Na izradi  suvenira - CEKERA sudjeluju udruge, narodni umjetnici   i   obiteljska  gospodarstva   s  područja   cijele Hrvatske. Na taj način ostvaruju  korisne  zadaće  i  ciljeve očuvanja  i promicanja  poljoprivrede, vrijednosti ruralnih prostora, kulturne  baštine, rukotvorstva, malog  ženskog socijalnog poduzetništva i turističke ponude.




Vezane vijesti
Ažurirano: 29.9.2023. 15:34:27

Create Account