Projekt Zagrebački kvartovi kulture u Novi Jelkovec donosi bogat kulturno-umjetnički program

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.5.2024. 16:38:43
Projekt Zagrebački kvartovi kulture u Novi Jelkovec donosi bogat kulturno-umjetnički program

Foto: Grad Zagreb

Zagrebački kvartovi kulture, novi projekt koji će u narednim mjesecima kulturom obogatiti sedam zagrebačkih kvartova, predstavili su s zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec i Luka Korlaet, Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture.Zagrebački kvartovi kulture uključuju bogat i raznovrstan kulturno-umjetnički program koji će se tijekom lipnja, srpnja i rujna održavati u Novom Jelkovcu, Svetoj Klari, Malešnici, potom Sigetu, Gajevu i Srednjacima te Ravnicama. Tijekom šest vikenda, u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture, u sedam će se kvartova održati više od 50 različitih besplatnih programa uz više od sto izvođača.


„Naše razumijevanje kulture se sada već jasno ocrtava, kroz način kako smo oblikovali kulturnu strategiju i način na koji razvijamo programe. Želja nam je omekšati barijere prema visokoj kulturi i dovesti je u sve dijelove grada, razvijati publike i stvarati navike kako bismo svi izdvajali vrijeme za kulturne sadržaje. Želimo na taj način učiniti zajednice u gradskim naseljima vibrantnim i ponosni smo na ovaj program“, izjavila je Danijela Dolenec.  Također je podsjetila i na program Kultura i umjetnost u zajednici koji je pokrenut još prošle godine i uspješno se provodi s niz programa širom grada. Zamjenica Dolenec je najavila i da je u Planu kapitalnih projekata Kulturni Centar u Novom Jelkovcu koji bio originalno zamišljen u tom naselju, ali nikad realiziran.


Pohvalivši program i cijeli pilot projekt zamjenik Korlaet je dodao „Cilj nam je kultura koja dolazi građanima, odnosno kultura za sve“, te je podsjetio na činjenicu da je započela najveća kapitalna investicija u ovom mandatu upravo u kulturi, u društveno-kulturni centar Paromlin. 


Emina Višnić je naglasila kako Zagreb ima doista jako dugu tradiciju decentralizacije kulture kroz sustav kulturnih centara i ogranaka gradskih knjižnica. “Međutim, predugo je taj sustav bio zapušten i podfinanciran. U našem programu razvoja kulture do 2030. kao jedna od istaknutijih tema je obnova kulturnih centara, u smislu izgradnje novih objekata te paralelno s time i kvalitetni kulturni programi. Kako bismo bili što učinkovitiji osnovali smo novu ustanovu Novi prostori kulture“.


Riječ je o gradskoj ustanovi osnovanoj u jesen 2023. koja za cilj ima okupljati aktere i razvijati programe s organizacijama civilnog društva, lokalnom zajednicom, gradskim četvrtima, javnim ustanovama i međunarodnim partnerima.


Sve informacije i program Zagrebački kvartovi kulture su dostupni na www.kvartovikulture.hr


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.2.2024. 15:22:41

Create Account